PROSLAVA

Vlada upokojence in borce črtala iz dneva državnosti

Objavljeno 20. junij 2012 21.00 | Posodobljeno 20. junij 2012 20.59 | Piše: S. U.

Barbara Žgajner Tavš meni, da je prihodnost samostojnega naroda ogrožena.

Tako je bilo na proslavi ob dnevu boja proti okupatorju.

LJUBLJANA – V Pozitivni Sloveniji odločno nasprotujejo vladnim potezam, saj so po njihovih besedah boleče zlasti za upokojence, ker se z njimi teptajo nekatere ključne vrednote Republike Slovenije. Obstoječa vlada se je namreč prvič v zgodovini samostojne države odločila s seznama vabljenih na državno proslavo ob dnevu državnosti črtati predstavnike zveze borcev, prav tako ni povabila upokojencev.

Pozitivna Slovenija se sprašuje

V Pozitivni Sloveniji še sprašujejo: »Kakšne vrednote si je postavila ta vlada, na katerih bo gradila danes za prihodnost? Sprašujemo se, kako bomo živeli skupaj v državi, ko pa vlada dnevno ustvarja nove delitve in nove prepreke? Kakšno je sporočilo vlade ob umiku praporščakov s seznama vabljenih na državno proslavo ob dnevu državnosti? Kakšno je sporočilo vlade ob vseh varčevalnih ukrepih, tako tistih, ki jih s seboj prinaša zakon o uravnoteženju javnih financ, kot vseh ostalih, ki se napovedujejo? Bomo res dopustili, da vrednoto solidarnosti zamenja individualno pehanje za lastnim dobičkom? Ali bomo res nemo pristali na redefiniranje zgodovine in rušenje temeljnih vrednot, na katerih sloni slovenski narod?«

Grožnja prihodnosti samostojnega naroda?

V največji opozicijski stranki še menijo, da trenutna oblast ravno zato upokojencem ne jemlje zgolj njihovega zasluženega denarja, pač pa gre tudi za jemanje in rušenje njihovega dostojanstva in ponosa.

»Tista vlada, ki tepta in izničuje lastno zgodovino, pomeni resno grožnjo za prihodnost samostojnega naroda,« pa je opozorila Barbara Žgajner Tavš.

Ponovni spomini na 'pokojno' Jugoslavijo

Posebej kritični pa so v Slovenski demokratski mladini, kjer se očitno strinjajo, da predstavniki zveze borcev nimajo kaj iskati na državni proslavi: »V zadnjih dneh se pojavljajo posamična zgražanja, ker na bližajoči se državni proslavi ne bo obeležij nekdanje agresorske jugoslovanske armade, proti kateri smo si izbojevali svojo neodvisnost ter simbolov nekdanje totalitarne komunistične Jugoslavije. Naj opozorimo, da lahko posamezniki, ki se povezujejo v društva, samostojno častijo simbole katerim se počutijo pripadni. Vse ostale organizacije in oblastna dejanja, kamor  spada tudi državna proslava, pa morajo spoštovati javni red, ki ga predpisuje Ustava Republike Slovenije in odločitve Ustavnega sodišča, ki je prepovedalo poimenovanje ene izmed ljubljanskih ulic po diktatorju Josipu Brozu. «

 

Deli s prijatelji