ZAČASNA PREKINITEV

Vlada tvitnila, kaj so se dogovorili z zdravniki

Objavljeno 08. marec 2017 15.24 | Posodobljeno 08. marec 2017 15.24 | Piše: STA, K. K.

Vlada je na današnji seji potrdila dogovor z zdravniškim sindikatom Fides o pogojih za začasno prekinitev stavke.

ela stavka, s katero grozijo zdravniki, da jo bodo začeli 1. septembra, če sodimo po rezultatih tokratne ankete Dela, nima podpore slovenske javnosti

LJUBLJANA Vlada je na današnji seji potrdila dogovor z zdravniškim sindikatom Fides o pogojih za začasno prekinitev stavke. Z dogovorom se odpravljajo anomalije v plačnem sistemu za zdravnike in zobozdravnike ter skrajšujejo čakalne dobe v zdravstvu, je vlada sporočila prek twitterja.

Drugi aneks

V okviru sporazuma sta ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin v soboto parafirala aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. Prvi aneks omogoča izvajanje standardov in normativov dela zdravnikov.

Drugi aneks k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike pa opredeljuje spremenjeni način določanja in vrednotenja delovnih mest mladih zdravnikov specializantov, izenačuje vrednotenje delovnega mesta vseh specialistov ne glede na dolžino trajanja specializacije in spreminja vrednotenje delovnega mesta zobozdravnik oz. zdravnik brez specializacije z licenco.

Prav tako aneks opredeljuje dve novi delovni mesti, to sta višji zdravnik specialist ter višji zobozdravnik/zdravnik brez specializacije z licenco. Na ta način se odpravljajo anomalije pri vrednotenju delovnih mest zdravnik in zobozdravnik, tako glede sistema določanja, števila teh delovnih mest in njihovega vrednotenja.

Novi pritiski

V soboto parafirani sporazum vključuje tudi kriterije in merila za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu v okviru posebnega vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu in večjo kakovost zdravstvenih storitev. Kriteriji in merila obsegajo nagrajevanje za delo preko normativov kot posameznih aktivnosti in doseženih rezultatov za skrajševanje čakalnih dob, bolnikom prijaznejšo obravnavo in bolj kakovostno obravnavo bolnika.

Sporazum med vlado in Fidesom je sicer v delu zdravstva naletel na odobravanje, zlasti v zdravstveni negi pa so ogorčeni. Tudi iz navedb nekaterih predstavnikov sindikatov javnega sektorja je razbrati, da bodo začeli s pritiski za izboljšanje plač.

A vlada na twiterju zagotavlja, da ves čas dosledno spoštuje dogovorjene zaveze s sindikati, ki so jih podpisali konec lanskega leta. To po navedbah vlade velja tudi za del dogovora, s katerim so določili, da dogovor s Fidesom pomeni tudi podlago za pogajanja o vrednotenju delovnih mest v zdravstvu in na drugih delovnih mestih, ki so primerljiva z zdravniškim. Vlada se je zavezala, da bo pogajanja z reprezentativnimi sindikati drugih dejavnost začela v roku enega meseca po sklenitvi aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike.

Deli s prijatelji