RAČUNSKO SODIŠČE

Vlada in tri ministrstva kršili obveznosti dobrega poslovanja

Objavljeno 28. december 2011 12.52 | Posodobljeno 28. december 2011 12.52 | Piše: A. L.

Šoltesa zmotilo, kako je vlada ravnala pri zavarovanju poroštev za Dars.

LJUBLJANA – Računsko sodišče v porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih na podlagi revizije zaključnega računa lanskega proračuna ugotavlja, da vlada in ministrstva za finance, visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter delo, družino in socialne zadeve niso izkazali zadovoljivih popravljalnih ukrepov in so tako kršili obveznosti dobrega poslovanja. 

Vlada tako po oceni računskega sodišča ni izkazala zadovoljivih popravljalnih ukrepov, ki se nanašajo na zavarovanje poroštev za zadolževanje Družbe za avtoceste v RS (Dars).

Premalo za poplačilo terjatev

Ta poroštva so po oceni vrhovnega revizijskega organa v državi zavarovana tako, da je vrednost zavarovanj ob unovčenju poroštev vrednostno nesorazmerna glede na raven potencialnih obveznosti države in ji ne omogoča poplačila terjatev. Vlada obenem ni izkazala zadovoljivih popravljalnih ukrepov, ki se nanašajo na ustanovitev vodnega sklada, saj za ta sklad še vedno ni odprt poseben podračun v sistemu enotnega zakladniškega računa države. Ker vodni sklad ni bil ustanovljen kot proračunski sklad, je bil med proračunskimi odhodki izkazan bistveno nižji znesek od dejanskega polnjenja sklada.

Vlada obenem ni izkazala zadovoljivih popravljalnih ukrepov pri načrtovanju prejemkov iz zadolževanja v lanskem proračunu. Načrtovani obseg prejemkov iz zadolževanja za lani tako ni upošteval že načrtovanega in realiziranega zadolževanja v predhodnem letu za namen odplačila glavnic dolga v tekočem letu in načrtovanega zadolževanja v tekočem letu za odplačilo glavnic dolga v prihodnjih letih.

Varnostne rezerve

Ministrstvo za finance ni izkazalo zadovoljivih popravljanih ukrepov, ki se nanašajo na pogodbeno ureditev nalaganja sredstev varnostnih rezerv v skladu z zakonom o zavarovanju in financiranju mednarodnih gospodarskih poslov in evidentiranje teh poslov v poslovnih knjigah proračuna. Gre za posle, ki jih v imenu države izvaja SID banka. 

Le ugovarjali, nič pa naredili

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo medtem po ugotovitvah računskega sodišča v odzivnem poročilu sploh ni navajalo popravljalnih ukrepov, temveč je ugovarjalo proti končnim odločitvam računskega sodišča iz revizijskega poročila. Računsko sodišče je sicer od ministrstva zahtevalo začetek izterjave nenamensko porabljenih sredstev za izgradnjo mostu čez Glinščico, a ministrstvo od ljubljanske univerze ni zahtevalo vračila teh sredstev.

Nezadovoljivi ukrepi

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in ministrstvo za finance pa nista izkazali zadovoljivih popravljanih ukrepov pri prenosu upravljanja proračunske postavke obveznosti državnega proračuna do sklada obrtnikov in podjetnikov. Na računskem sodišču namreč menijo, da bi moralo to postavko upravljati ministrstvo za delo, ki se s tem vprašanjem tudi vsebinsko ukvarja.

Deli s prijatelji