UKREPI

Vlada snuje poseg 
v minimalno plačo

Objavljeno 20. september 2013 15.59 | Posodobljeno 20. september 2013 16.00 | Piše: Jadran Vatovec

Na prvi pogled je tako, kot da bi se drugi v vladi ustrašili Erjavca.

Kdo ali kaj sploh še lahko prežene ministrom blažene nasmeške z obraza? Foto: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA – Koaliciji je, vsaj tako zdaj v en glas zagotavljajo predstavniki različnih vladnih strank, po zadnjem, resda zelo napornem usklajevanju, ki je predvčerajšnjim trajalo skoraj štiri ure, in čeprav je že kazalo, da se bo zelo težko sočasno izognila vsem pretečim znotrajkoalicijskim nevarnostim, nekako le uspelo med Scilo in Karibdo varno pripluti do zaželenega cilja: do načelne usklajenosti glede predloga proračuna za leto 2014. Kot je po usklajevanju dejal finančni minister dr. Uroš Čufer, so tudi številke v predlogu proračuna takšne, kot so si jih vnaprej »zastavili« (zamislili). Jasno, domnevno največjo grožnjo za uresničitev Čuferjevih zamisli je še pred začetkom usklajevanja pomenil Erjavčev DeSUS, ki je pač vztrajal, da ne bo dopustil, da bi vlada – dokler je on še v koaliciji! – z varčevanjem ogrozila višino upokojenskih prejemkov na letni ravni oziroma celo, to je bila namreč ena od zamisli, ukinila regres za upokojence. Predsednik stranke DeSUS, zunanji minister Karl Erjavec, je po sestanku vidno zadovoljen pojasnjeval, da tudi po zaslugi njegove stranke Sloveniji ne grozi več politična kriza, čeprav je pred tem že skoraj kazalo, da se ji bo zelo težko izogniti: »Jaz sem ves čas trdil, da se v proračunu, ki bo imel za deset milijard odhodkov, vedno lahko najde tudi tistih 300 milijonov za upokojenski regres.« Spomnimo se, Erjavec je še pred nekaj dnevi predsednico vlade mag. Alenko Bratušek celo pozival (izzival), naj, če misli vztrajati s Čuferjevimi rešitvami, parlamentarno glasovanje o predlogu proračuna za leto 2014 veže na glasovanje o zaupnici njenemu vodenju vlade.

Vlada ne bo predlagala kriznega davka

Kakor koli, vlada se prihodnje leto (še) naj ne bi dotaknila regresa za upokojence, se bo pa zato »z vsemi štirimi« (s podporo vseh štirih vladnih strank) očitno lotila ukinjanja tako imenovane seniorske olajšave pri pokojnini. Ukrep ukinitve seniorske olajšave, trdijo v koaliciji, pa tako ali tako zadeva le tiste zdajšnje in bodoče upokojence, starejše od 65 let, ki imajo ali so imeli več kot 1400 evrov bruto mesečnega dohodka. Ukinitev seniorske olajšave je poleg tega povsem sprejemljiv ukrep tudi za notranjega ministra dr. Gregorja Viranta, predsednika Državljanske liste (DL), »koalicijske Karibde«, saj, kot je ugotavljal, zagotovo ne bo mogla prizadeti upokojencev z najnižjimi pokojninami. Poleg tega naj bi vlada z njo pridobila tudi za 20 milijonov evrov »manevrskega prostora«.

Mar to pomeni, da je vladni koaliciji s končanjem razmeroma napete polemike o upokojenskem regresu in novo rešitvijo (nadomestitvijo prve z manj travmatično ukinitvijo seniorske dohodninske olajšave) že uspelo, kot temu pravimo v žargonu, zapreti predlog proračuna 2014? Ne, to pa ji kljub vsemu še ni uspelo. Nekateri proračunski uporabniki bodo namreč morali še prej nekoliko prilagoditi (znižati) svojo prihodnjo proračunsko porabo, da bo zadovoljivo usklajena s predvidenimi varčevalnimi omejitvami.

Še dve pomembni novici: koalicija se je odločila, da vlada ne bo predlagala kriznega davka, začela pa je razmišljati, da bi vendarle (zaradi varčevanja) posegla tudi v minimalno plačo. 


Ukinitev olajšave ena od možnosti?

Minister za zdravje, veljak DeSUS Tomaž Gantar – mimogrede, že prihodnji teden naj bi vlada potrdila njegov predlog zdravstvenega interventnega zakona, četudi mu Virantova Državljanska lista (DL) zanj za zdaj še ni prižgala zelene luči (Gantar in DeSUS zagovarjata dvig prispevnih stopenj za samostojne podjetnike, v DL pa temu še nasprotujejo) – je pred začetkom včerajšnje seje vlade pojasnil in poudaril, da bi bila lahko ukinitev seniorske olajšave pri dohodnini celo ena od smiselnih možnosti, o kateri bi se lahko pogovarjali v koaliciji. Kako »lahko«? Mar se koalicija glede tega ni uskladila že predvčerajšnjim? Je pa Gantar resda tudi povedal, da govori o svojem osebnem mnenju, saj naj bi se (se je) vodstvo DeSUS o tem pogovarjalo še(le) pozneje, včeraj popoldne.

 

Deli s prijatelji