PODPISALI SPORAZUM

Vlada in sindikati podpisali dogovor o varčevalnih ukrepih

Objavljeno 20. maj 2013 21.21 | Posodobljeno 20. maj 2013 21.22 | Piše: STA, A. K.

Stavkovni sporazum jih je danes podpisalo 24.

K podpisu dogovora je danes pristopilo 24 od 34 sindikatov.

LJUBLJANA – Vlada in večina sindikatov javnega sektorja so podpisali dogovor o varčevalnih ukrepih ter stavkovni sporazum. K podpisu dogovora je danes pristopilo 24 od 34 sindikatov, kar pomeni, da bodo ukrepi lahko začeli veljati z junijem, če DZ v torek potrdi potrebne zakonske spremembe. Obe strani ob tem izpostavljata zmago socialnega dialoga.

Vsaj osem jih ne bo podpisalo

Nekateri predstavniki sindikatov so sicer sporočili, da bodo dokument podpisali naknadno. Je pa že znano, da dogovora zagotovo ne bo podpisalo osem sindikatov, in sicer sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, sindikat zobozdravnikov Dens, oba policijska sindikata, Sindikat novinarjev Slovenije, Sindikat slovenskih diplomatov, sindikat Glosa in Sindikat poklicnih gasilcev.

Posebnega veselja ni

Kot je poudaril vodja vladnih pogajalcev, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, ki ga je vlada v četrtek pooblastila za podpis dogovora in sporazuma, sta na pogajanjih zmagala razum in socialni dialog. Po njegovih besedah sta strani pokazali, da se v kriznih časih da dogovoriti tudi o stvareh, ki niso najprijetnejše in priljubljene, a so se vsi zavedali, da je nekatere ukrepe treba sprejeti.

»Posebnega razloga za veselje ni, ker smo si vsi skupaj znižali plače,« je še dodal.

Prejšnja vlada žugala in grozila

Tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je povedal, da je pri tokratnih pogajanjih prevladoval dostojen dialog, ki je nujno potreben pri iskanju kompromisov. Kot je dejal, je to tudi ključna razlika v primerjavi s prejšnjo vlado, ki da je sindikatom »od jutra do večera žugala in grozila«. Ponovil pa je, da bistvene vsebinske spremembe med aktualno in prejšnjo vlado ne vidi, saj da tudi ta vlada deluje prociklično in v času recesije varčuje.

Deli s prijatelji