POGOVORI

Vlada in sindikati javnega sektorja izmenjali stališča, nadaljevanje pogajanj septembra

Objavljeno 16. julij 2015 00.12 | Posodobljeno 16. julij 2015 00.12 | Piše: STA, A. L.

Vladna izhodišča, tako Štrukelj, na neki način govorijo o tem, da bo javni sektor kljub gospodarski rasti ostal v kriznih razmerah in od te gospodarske rasti zaposleni ne bodo imeli ničesar.

Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so se po več kot treh urah pogajanj razšli z dogovorom, da se znova sestanejo septembra. V sindikatih pričakujejo, da se jim bo takrat pridružil tudi finančni minister Dušan Mramor. Za zdaj pa vladna in sindikalna stran v stališčih ostajata povsem narazen.

V sindikatih namreč nasprotujejo tako predlogom sprememb plačnega sistema, ki jih predlaga vladna stran, kot tudi predlaganim ukrepom za omejitev obsega sredstev za plače v letu 2016. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa pravi, da je tako na začetku skoraj vsakih pogajanj.

»Vzeli na znanje«

Kot je po sestanku pojasnil predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, so sindikati ponovili svoje stališče, da so za leto 2016 plače v celoti, v vseh segmentih določene s sporazumom iz konca leta 2014. Vladna stran pa je to njihovo stališče »vzela na znanje«.

Glede sistemskih sprememb pa so že prejšnji teden vlado seznanili, da so ta zanje nesprejemljiva. »Tisto, kar vlada imenuje izboljšave, mi vidimo kot spreminjanje kriznih ukrepov v trajne, sistemske,« je ob prihodu na sestanek poudaril Štrukelj.

Ocenil je, da vladna izhodišča na neki način govorijo o tem, da bo javni sektor kljub gospodarski rasti ostal v kriznih razmerah in od te gospodarske rasti zaposleni ne bodo imeli ničesar. V sindikatih pa so nasprotno prepričani, da je čas za dvig plač tako v zasebnem kot javnem sektorju.

Začetek vedno enak?

»Odziv je pričakovan na začetku vsakih pogajanj,« je glede zavrnitve predloga za leto 2016 dejal minister Koprivnikar in dodal, da gredo sindikati vedno v pogajalska izhodišča z zavračanjem vseh ukrepov, ki jih predlaga vlada.

Zdi pa se mu koristno, da izmenjajo mnenja. Kot pravi, gre za proces v pogajanjih, ko morajo ugotoviti, kaj so tisti argumenti, okoli katerih bodo oblikovali rešitve. Sindikati po njegovih besedah navajajo, da so se plače znižale. Prepričan je, da bodo tako kot vsa leta dosegli nekakšen kompromis, a »niti vladni niti sindikalni strani ni v nobeno pomoč, če ignoriramo dejstva, in dejstvo je, da imamo za plače javnih uslužbencev zagotovljeno določeno kvoto sredstev«. Minister dodaja, da je tukaj manevrskega prostora zelo malo, a nekaj ga je in v to mejo se bodo morali umestiti.

Na mizi konkretni predlogi

Glede predlogov sistemskih sprememb pa se mu zdi pomembno, da so dali na mizo konkretne predloge izboljšav in se zdaj lahko pogovarjajo o konkretnih rešitvah, ne le o načelni pripravljenosti ali potrebi po izboljšavah.

Vlada in sindikati se bodo predvidoma vnovič sestali 7. septembra, ko v sindikatih pričakujejo, da jim bo finančni minister predstavil predlog proračuna za prihodnje leto in da bodo dobili tudi pojasnilo glede 165 milijonov evrov, za kolikor želi vlada ob podaljšanju nekaterih zdaj veljavnih ukrepov dodatno omejiti plačno maso.

V zvezi s tem je Koprivnikar po današnjem sestanku povedal, da je javni sektor treba vsekakor racionalizirati, delno s plačami, delno pa v celoti strošek njegovega delovanja. Danes je tako sindikatom povedal, da se morajo tudi v javnem sektorju načrtno in odkrito lotiti optimizacij, tudi bolj racionalne organiziranosti, ter odpreti vprašanje, ali res na vseh področjih javnega sektorja potrebujemo toliko ljudi in tako organiziranih, kot so danes. Hkrati pa po ministrovih besedah na nekaterih področjih javnega sektorja primanjkuje kadra.

Deli s prijatelji