SUBVENCIONIRANJE

Vlada in še SDS 
proti Omerzelu?

Objavljeno 17. maj 2014 09.15 | Posodobljeno 16. maj 2014 23.17 | Piše: Jadran Vatovec

Mladi so bili za vlado menda prioriteta, denarja za subvencije pa ni.

Za ceste, prepotrebne obnove, ter za dijake in študente načelni komentarji različnih politikov zagotovo še niso rešitev. Vir: Ministrstvo za infrastrukturo in prostor

LJUBLJANA – Le redki ministri bi si upali storiti tisto, kar je storil Samo Omerzel iz Virantove Državljanske liste, ki sme, odkar je vlada premierke mag. Alenke Bratušek v odstopu, kot minister v odstopu opravljati samo še tako imenovane tekoče posle. Omerzel je, kot je znano, sklical izredno novinarsko konferenco in na njej brez ovinkarjenja priznal, da bo resorju, ki ga vodi, vsak čas zmanjkalo denarja, no, da mu ga že zdaj zmanjkuje za subvencioniranje prevozov dijakom in študentom ter najnujnejšo obnovo državnih cest (zaradi tega naj bi bila ogrožena celo varnost vseh udeležencev v prometu!) in železniške infrastrukture. Ministrstvo nima denarja niti za sanacijo državnih cest, ki sta jih prizadela zadnja ujma in posredno tudi žledolom. Samo zanjo pa bi potrebovalo 8,7 milijona evrov.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor bi za subvencioniranje prevozov dijakov in študentov (ja, tudi daleč najbolj socialno ogroženih dijakov in študentov) ter res najnujnejšo obnovo infrastrukture v tem hipu skupno potrebovalo 115 milijonov evrov dodatnih sredstev. Omerzel se je sicer o nevzdržnih finančnih razmerah v torek poskušal pogovoriti z mag. Bratuškovo in njenim ključnim oprodo, finančnim ministrom v odstopu dr. Urošem Čuferjem, vendar je, tako je pojasnil dan pozneje, naletel le na njuna gluha ušesa. Kako, mar niso bili dijaki in študenti med prioritetami, ki jih je vladna koalicija PS, SD, DL in Desus zapisala celo v prenovljeni koalicijski sporazum? Bili.

Omerzel je opozoril, da se je dr. Čufer še na portoroški finančni konferenci (v torek) hvalil, da ima država več kot dovolj denarja za pokrivanje vseh tekočih proračunskih obveznosti. Slovenija naj bi po Čuferjevih besedah imela kar 4,3 milijarde evrov rezerve, kar naj bi tudi še v prihodnjem letu vsaj nekaj mesecev zadostovalo za financiranje pomembnih proračunskih izdatkov.

Potezo ministra Omerzela obžalujejo

No, če sredstev za subvencioniranje v kratkem ne bo več, bodo družine izobražujoče se mladine morale po novem plačevati polno ceno za prevoz svojih otrok. »Kot minister pa v to ne morem privoliti,« je v dramatičnem tonu dejal Omerzel. Mar nista premierka oziroma vlada pred odstopom zagotavljali, da bo do predčasnih volitev in tudi še potem prav po njuni zaslugi (zaradi njunih modrih odločitev) v naši državi vse v najboljšem redu?

Omerzelu je očitno uspelo pljuniti na karbid, lahko bi tudi rekli nastaviti ogledalo domnevno tako zelo uspešni vladi. Četudi le začasna zamrznitev (ukinitev) subvencioniranja prevozov dijakov in študentov bo položaj teh na mah bistveno poslabšala, zato je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) – nekateri indici kažejo, da podpira Omerzela – vse, ki so za zdajšnje stanje (so)odgovorni, javno pozvala, naj najpozneje v 24 urah sporočijo, kako se nameravajo rešiti iz tako skrb vzbujajoče zadrege. V nasprotnem primeru bodo primorani uporabiti vsa legitimna sredstva, vključno z uličnimi protesti, je ŠOS še zagrozil.

Odzvali pa so se tudi iz kabineta predsednice vlade v odstopu: »Odločno zavračamo trditve ministra Omerzela, ki so bodisi posledica sprenevedanja ali pa nepoznavanja nalog resornega ministra. Resorni minister je tisti, ki določa proračun posameznega ministrstva, in če je na določeni postavki že zmanjkalo denarja, je to posledica njegovega neodgovornega dela. Spomniti želimo, da je Državljanska lista tista stranka, ki je najbolj nasprotovala subvencijam v našem proračunu in so celo grozili z izhodom iz koalicije. Potezo ministra Omerzela obžalujemo, menimo, da je nekorektna, in jo pripisujemo začetku predvolilne kampanje.« Podobno je storilo tudi ministrstvo za finance, ki opozarja, da je v skladu z zakonom o javnih financah vsak predstojnik konkretnega proračunskega uporabnika, v konkretnem primeru je to Omerzel, neposredno odgovoren za gospodarno razpolaganje s proračunskimi sredstvi. Lepo je brati in poslušati tako načelna pojasnila vlade in finančnega ministrstva, vendar to žal niti približno ne preprečuje ne predvidljivih posledic začasnega ukinjanja subvencij ne ogrožanja varnosti udeležencev v cestnem in železniškem prometu.

 

SDS na strani Bratuškove in Čuferja

Mag. Andrej Vizjak je v imenu od nedavnega že spet največje parlamentarne stranke, opozicijskega SDS, predstavil zahtevo za sklic izredne (nujne) seje parlamentarnega odbora za infrastrukturo in prostor. V SDS so zaskrbljeni zaradi nedopustnega ravnanja Sama Omerzela. Po domače rečeno, tokrat se pač strinjajo z mag. Alenko Bratušek in dr. Urošem Čuferjem. Po mnenju SDS si noben minister maja (še pred prvo polovico leta) ne bi smel privoščiti tega, da nonšalantno obvesti javnost, češ da nima več denarja niti za najnujnejše, zakonsko predpisane dejavnosti: »Minister Omerzel je dokazal, da ne obvlada niti abecede vodenja svojega ministrstva, kaj šele, da bi znal odgovorno načrtovati razpolaganje s proračunskimi sredstvi in financiranje konkretnih vsebin.« Mag. Vizjak je sicer dodal, da je koalicija dokončno potrdila, kako ne(raz)umno je ravnala, ko ni podprla razrešitve Omerzela po interpelaciji, ki jo je zoper njega vložila opozicija.

 

Deli s prijatelji