DRŽAVNI HOLDING

»Vlada se pripravlja na zadnji plenilski pohod«

Objavljeno 17. julij 2012 14.22 | Posodobljeno 17. julij 2012 14.22 | Piše: T. L.

Igor Lukšič z ostrimi besedami nad vladno namero o ustanovitvi državnega holdinga in ukinitvi AUKN.

Igor Lukšič.

LJUBLJANA – »Obstaja velika verjetnost, da se vlada pripravlja na zadnji plenilski pohod – najprej levi, potem hijene, nazadnje pa bodo prišli še mali glodavci, ki bodo pojedli 10 milijard, ki so jih doslej ustvarile slovenske generacije. Da je tako, vidimo tudi po načinu dela vlade: nujna seja, za razpravo je na razpolago le 10 minut. In pogovori, ki sem jih doslej opravil s ključnimi ljudmi, ki se spoznajo na stvari, so pokazali, da se vlada sploh ni pogovarjala z ljudmi, ki vedo kaj o tej državi, kako delajo DSU (Družba za svetovanje in upravljanje op. p.), Sod in Kad ter kakšne probleme bi bilo najprej treba rešiti, da bi jih lahko preoblikovali,« je bil danes oster Igor Lukšič, predsednik opozicijskega SD do vladne namere, da ustanovi novi državni holding SDH, ki naj bi nadomestil AUKN.

Meni, da bi model AUKN morali razvijati naprej

Izpostavil je, da je glavni problem v Sloveniji upravljanje državnega premoženja. »Zato smo v prejšnji vladi začeli razvijati model AUKN in ta model bi bilo treba razviti naprej. Na tem področju bi bilo treba graditi, ne podirati. Vlada s tem modelom (državni holding, op. p.) podira vse dosedanje oblike, zato da bi bilo lahko potem lažje razprodajati premoženje, ki je še ostalo,« pravi Lukšič in dodaja, da je zaskrbljenost velika. Vlada šele zadnje štiri dni intenzivno išče rešitve, saj je ugotovila, da so se pojavili problemi, na katere nima odgovorov.

Vladi očita 'šlamparijo'

Pravi, da bodo naredili vse, kar je v moči stranke, da državnega holdinga ne bi potrdili, čeprav ga po razmerju glasov v parlamentu koalicija lahko potrdi brez glasov opozicije. Kako bo SD ukrepal naprej (iskanje krivdnih razlogov, morebitna interpelacija ministra ipd.) še ni jasno, saj morajo v stranki najprej videti, v kakšni obliki bo zakon sprejet. »S takšno 'šlamparijo', s katero se vlada tega loteva, ne vemo, kaj bo v končnem besedilu. Moramo počakati, kaj bodo pripravili, in nato se bomo odločili,« pravi Lukšič.

Deli s prijatelji