RAZPIS

Vlada razrešila svoje nadzornike RTVS

Objavljeno 26. julij 2012 17.12 | Posodobljeno 26. julij 2012 17.12 | Piše: A. L.

Vlada pravi, da finančna sredstva niso bila porabljena transparentno, očitki tudi na račun gostovanja Pop TV v multipleksu A.

Janez Janša je nagovoril poslance pred začetkom razprave.

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji v nadzornem svetu javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija (RTVS) dolžnosti predčasno razrešila vse svoje predstavnike (štiri od vseh skupaj 11 – pet jih je predstavnikov DZ, dva zaposlenih). To so bili Nataša Koprivšek, Marjan Sedmak, Aljoša Štampar Strojin in Matjaž Medved. Vsem štirim je bil v letu 2010 podeljen štiriletni mandat (do leta 2014 torej).

Za predstavnike ustanovitelja v nadzornem svetu RTVS je vlada na današnji seji tudi določila besedilo javnega poziva.

Napake

Vlada ugotavlja, da je nadzorni svet RTVS premalo pozornosti posvečal nadziranju poslovanja javnega zavoda, da ni bila transparentna poraba finančnih sredstev, pridobljenih s prodajo delnic Eutelsata in državnih obveznic, da je oblikovanje tarife na multipleksu A za komercialno televizijo neargumentirano in da je šlo za nenamensko porabo razvojnih sredstev za kritje izpada RTV-prispevka.

»Zaradi zagotavljanja večje učinkovitosti pri nadzoru nad izvajanjem javne službe na področju radijske in televizijske dejavnosti se je vlada na podlagi poročila odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino k poročilu o delovanju nadzornega sveta RTV Slovenija v letu 2011 odločila, da predčasno razreši člane, ki jih je imenovala v nadzorni svet kot predstavnike ustanovitelja. Nove predstavnike ustanovitelja bo vlada imenovala na podlagi javnega poziva,« so sporočili z vlade.

Deli s prijatelji