STRAH PRED NAPADOM

Vlada razkrila, zoper koga so usmerjeni incidenti migrantov

Objavljeno 11. februar 2016 19.13 | Posodobljeno 11. februar 2016 19.13 | Piše: Mo. S.

»Čeprav varnostnih incidentov ni mogoče povsem izključiti, so bili ti do zdaj zelo redki,« so zapisali na vladi.

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji sprejela tudi odgovor na vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča, ki ga je zanimalo, kako vlada ocenjuje potezo Slovaške, da muslimanskih migrantov ne bo več sprejemala v svojo državo. Spraševal je torej, ali vlada razmišlja o enakem ukrepu in ali bo »ob prvem napadu muslimanskega migranta na slovensko državljanko ali državljana prevzela odgovornost in odstopila«.

Vlada je v odgovoru zapisala, da Slovaška v zvezi s tem zavzema precej ostra stališča: »Skupaj s Češko in z Madžarsko je nasprotovala mehanizmu prerazporeditve iz Italije in Grčije, ostro nasprotuje tudi stalnemu mehanizmu krizne prerazporeditve, zato tudi tako izjavo razumemo v tem kontekstu.« Vlada o takem ukrepu kot Slovaška ne razmišlja, saj bi pomenil kršitev ustave in konvencije o statusu begunca, s tem pa tudi mednarodnih obveznosti Slovenije. »Poleg tega ni mogoče povezovati napadov posameznih migrantov s pripadnostjo določeni veroizpovedi,« so zapisali.

Incidenti so usmerjeni proti varnostnim organom

Kot pravijo, so že v začetku migrantske krize izdelali ustrezne varnostne ocene in ukrepe. »Čeprav varnostnih incidentov ni mogoče povsem izključiti, so bili ti do zdaj zelo redki. Poleg tega dosedanji incidenti niso bili usmerjeni proti slovenskim državljanom ali državljankam, temveč zoper varnostne organe pri upravljanju migrantskega toka v času največjih zgostitev in s tem povezanih največjih stisk migrantov,« je vlada sporočila in sklenila, da bo tako ravnala tudi v prihodnje in da morebitnega napada ni mogoče obravnavati kot razloga za odstop.

Deli s prijatelji