KAJ PREDLAGAJO

Vlada postavila pogoje za odpis dolgov fizičnim osebam

Objavljeno 01. julij 2015 16.31 | Posodobljeno 01. julij 2015 16.31 | Piše: Mo. S.

Vlada si prizadeva, da bi zakon sprejeli še pred jesenjo, ko se družinam povečajo materialni stroški.

LJUBLJANA – Vlada je na dopisni seji sprejela predlog zakona o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov. Predlog spada v paket ukrepov za pomoč socialno najšibkejšim državljanom, z njim pa želijo najšibkejšim pomagati pri odpisu dolgov, ki izvirajo iz stroškov gospodinjstva oziroma rednih življenjskih stroškov, so sporočili z vlade.

Na podlagi veljavne zakonodaje se odpust dolga lahko šteje kot drug dohodek oziroma je obdavčen, ker pa vlada ne želi nalagati dodatnih stroškov državljanom, pa se s predlogom zakona določa oprostitev dohodnine od dolga, ki se dolžniku, torej fizični osebi, odpusti. »Predlog zakona poenostavlja tudi izvedbo odpisov dolgov na strani upnikov in določenih dolgov s strani države. To pomeni, da nihče v postopku odpusta dolgov ne bo imel dodatnih stroškov in da bodo postopki poenostavljeni,« zagotavlja vlada.

Upniki bodo odpisovali prostovoljno

Predlog zakona posega v več predpisov, ki bi sicer onemogočili učinkovito izvedbo odpisa dolga, ki pa ne bo izveden na podlagi sporazuma med predlagateljem zakona in upniki, ki imajo terjatve do državljanov. Upniki bodo k odpisu dolga pristopili prostovoljno.

Določili pa so tudi okoliščine oziroma pogoje za odpis dolga. To so prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega in veteranskega dodatka, prejemniki otroškega dodatka ter tisti, katerih dohodki in premoženje se upoštevajo pri ugotavljanju materialnega položaja.

Uveljavitev zakona še pred jesenjo?

»Vlada predlaga, da se zakon sprejme po nujnem postopku, saj je treba olajšati oziroma razbremeniti socialno najbolj ogrožene do jeseni, in sicer zaradi novih stroškov, ki nastanejo v jesenskih mesecih, predvsem z novim šolskim letom, ki staršem nalagajo nove velike obremenitve, jesenski čas pa je povezan tudi s stroški nove kurilne sezone,« je sklenila vlada.

O sprejetju zakona bo sicer odločal državni zbor (DZ).

Deli s prijatelji