ELES, SODO IN BORZEN

Vlada posekala bogate prejemke nadzornikov

Objavljeno 09. oktober 2015 12.23 | Posodobljeno 09. oktober 2015 12.23 | Piše: A. L.

Lotili so se treh družb, v katerih je država stoodstotna lastnica, in sicer Elesa, Soda in Borzena.

Predsednik vlade Miro Cerar.

LJUBLJANA – Vlada je po včerajšnji seji sporočila, da so omejili (nekatere) prejemke nadzornikov v državnih družbah Eles, Sodo in Borzen. Iz spodaj zapisanega je razvidno, da so daleč največje prejemke lahko prejeli nadzorniki Elesa, celo do 11.300 evrov bruto. Vlada jim je sejnine, plačila za delo in povračila drugih stroškov znižala skoraj za petkrat.

Eles, sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja, d. o. o.

Vlada RS je odločila, da se bilančni dobiček 9.573.354,90 evra uporabi za izplačilo udeležbe na dobičku ustanovitelju in edinemu družbeniku – državi. Prav tako so odločili, da se direktorju za delo v poslovnem letu 2014 in članom nadzornega za delo v poslovnem letu 2014 podeli razrešnica. Sprejela pa je tudi sklep o določitvi sejnin, plačil za delo in povračil drugih stroškov članom nadzornega sveta. Nadomestilo za opravljanje funkcije se s sklepom zniža z 11.300 evrov na 2400 evrov bruto letno na posameznega člana.

Direktor:

Aleksander Mervar

Nadzorni svet:

Andrej Prebil, predsednik nadzornega sveta,
Gorazd Skubin, namestnik predsednika,
Milan Krajnik,
Matevž Marc,
Jože Senčar, predstavnik delavcev, in
Marko Goršek, predstavnik delavcev

Borzen, organizator trga z električno energijo, d. o. o.

Vlada RS je odločila, da se bilančni dobiček leta 2014, ki znaša 835.575,83 evra, uporabi za izplačilo udeležbe na dobičku ustanovitelju in edinemu družbeniku – državi. Izplačilo se izvede v roku 60 dni po prejemu tega sklepa. Nadomestilo za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta se zniža z 2600 evrov na 1600 evrov bruto letno na posameznega člana. Za leto 2014 so direktor in nadzorniki dobili razrešnico.

Direktor:

Karol Peter Peršolja

Nadzorni svet:

Gorazd Ažman, predsednik nadzornega sveta
Janez Černe, namestnik predsednika nadzornega sveta
Nejc Brezovar, član nadzornega sveta

Sodo, d. o. o.

Bilančni dobiček iz leta 2014, ki znaša 3.198.705 evra, se uporabi za izplačilo udeležbe na dobičku ustanovitelju in edinemu družbeniku – državi. Vlada RS je sprejela sklep o določitvi sejnin, plačil za delo in povračil drugih stroškov članom nadzornega sveta. Nadomestilo za opravljanje funkcije znaša 1600 evrov bruto letno na posameznega člana. Direktorju za delo v poslovnem letu 2014 in članom nadzornega sveta za delo v poslovnem letu 2014 je bila podeljena razrešnica.

Direktor:

Matjaž Vodušek

Nadzorni svet:

Karol Peter Peršolja, predsednik nadzornega sveta

Deli s prijatelji