(NE)USTAVNOST

Vlada ponavlja: Ne gre za prisilno upokojevanje

Objavljeno 18. junij 2012 19.14 | Posodobljeno 18. junij 2012 19.12 | Piše: Mo. S., STA

Vlada ustavnemu sodišču predlaga, naj ne zadrži določb varčevalnega zakona.

Država bo pravno postopala proti vsem, ki niso prijavili smrti sorodnika (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Vlada meni, da določbe zakona za uravnoteženje javnih financ, nanašajoče se na prenehanje pogodbe o zaposlitvi javnim uslužbencem, ki izpolnijo pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, niso v neskladju z ustavo, zato ustavnemu sodišču predlaga, naj zavrne predlog za začasno zadržanje teh določb.

Na ustavnem sodišču je namreč vloženih več pobud za oceno ustavnosti omenjenega zakona, med drugim sta ustavno presojo zahtevala varuhinja človekovih pravic ter Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenije. Oba pobudnika izpodbijata določbo, ki govori o tem, da javnim uslužbencem, ki izpolnijo pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, preneha pogodba o zaposlitvi.

Oba pobudnika ustavnemu sodišču predlagata začasno zadržanje spornih odločb zakona, vlada pa je na današnji dopisni seji sprejela stališče do teh pobud in ustavnemu sodišču predlaga, da predlog za začasno zadržanje zavrne in ugotovi, da izpodbijane določbe niso v neskladju z ustavo. Pri tem opozarja, da določba ureja prenehanje pogodbe o zaposlitvi in ne pomeni neposrednega upokojevanja.

Ne gre za prisilno upokojevanje

Javnemu uslužbencu, ki je izpolnil v zakonu določene pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine brez zmanjšanja, je socialna varnost že zagotovljena, in sicer iz naslova obveznega pokojninskega zavarovanja, odločitev o tem, ali bo sklenil novo pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem oziroma ali bo delo nadaljeval v kateri drugi obliki zaposlitve, pa je odvisna od njega.

Zato ponovno opozarjajo, da ne gre za ukrep prisilnega upokojevanja, poleg tega pa bi predstojnik v tistih primerih, ko bi bil moten delovni proces, lahko sklepal dogovore o nadaljevanju delovnega razmerja za zagotavljanje nemotenega delovnega procesa.

Za boljšo medgeneracijsko porazdelitev

Poudarjajo, da so bile izpodbijane določbe v zakon vključene zaradi obvladovanja javnofinančnih izdatkov. Poleg tega ukrep prenehanja pogodbe o zaposlitvi ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine sledi cilju kadrovskega prestrukturiranja oziroma vzpostavitve ugodne starostne strukture javnih uslužbencev in spodbujanja dostopa do zaposlitve z boljšo medgeneracijsko porazdelitvijo.

Deli s prijatelji