JAVNI POZIV

»Vlada in parlament naj odstopita«

Objavljeno 03. april 2013 11.11 | Posodobljeno 03. april 2013 10.12 | Piše: D. P.

Predsednikom več parlamentarnih strank (Lukšič, Erjavec, Virant) očitajo dvoličnost.

LJUBLJANA – »V teh dneh poskuša nova oblast na različne načine vzpostaviti stik z vstajniškim gibanjem,« pravi Uroš Lubej, predstavnik gibanja Vseslovenska ljudska vstaja po pozivu, ki so ga prejeli iz državnega zbora in vabi na današnje srečanje civilnodružbenih skupin.

Ni proti, a ne z njimi

»Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja ne zavrača dialoga,« pravi Lubej in poudarja, »da bodo dialog vzpostavili samo s kredibilno in z legitimno oblastjo.« »Obstoječi državni zbor in vlada te kredibilnosti nimata,« je jasen Lubej.

»Dvolični trio Virant-Lukšič-Erjavec«

Stranke nove koalicije so s politikantskim manevriranjem preprečile, da bi v času najhujše politične krize prišlo do kredibilne prehodne vlade, ki bi jo vodili moralno in politično neoporečni strokovnjaki. Ta vlada bi preprečila bankrot države. Predsednikom več parlamentarnih strank (Lukšič, Erjavec, Virant) očitajo dvoličnost – ob izbruhu protestov in ob politični krizi so izjavili, da so edina  rešitev za Slovenijo predčasne volitve. Po ponujenih mestih v vladi so na to pozabili.

»Dol z Jankovićem in Janšo«

»Nova koalicija potrebne kredibilnosti nima. Predsednica vlade kakor tudi poslanke in poslanci največje koalicijske stranke se namreč še vedno niso ogradili od župana Mestne občine Ljubljana,« je naslednji očitek vladi, stranki SDS pa zamerijo, da se ni zaradi poročila KPK ogradila od predsednika stranke Janeza Janše.

Lubej pravi, da zaradi vsega tega več kot polovica sedanjega državnega zbora očitno nima razčiščenih osnovnih standardov politične kulture oziroma zaradi javnosti neznanih interesov ne zmore izvršiti potrebnih dejanj samoočiščenja. »Ostalo polovico sestavljajo stranke, ki svoja stališča spreminjajo glede na lastne politične interese. Taka vlada in tak parlament ne bosta imela politične moči, da obračunata z enim glavnih problemov Slovenije: korupcijo, klientelizmom in nepotizmom.«

Predčasne volitve in ljudska nezaupnica

Zavoljo tega zahtevajo odstop vlade in parlamenta ter v roku pol leta razpis predčasnih volitev. Od politikov pričakujejo hitro in učinkovito spremembo zakonodaje in organizacije sodnega sistema. V pravni red se naj vpelje inštrument ljudske nezaupnice. Zahtevajo pa, da se iz javnih funkcij umaknejo vsi politiki, ki jih bremenijo resni sumi koruptivnih, klientelističnih in nepotističnih ravnanj. »To se še posebej nanaša na župane Jankoviča, Muhiča in Kastelica.« Spremenili bi tudi volilno zakonodajo, sklenejo svoje zahteve v gibanju.

Deli s prijatelji