NEPRAVILNOSTI

Vlada odslovila Nyberga in Månssona iz slabe banke

Objavljeno 06. oktober 2015 15.45 | Posodobljeno 06. oktober 2015 16.18 | Piše: Mo. S.

Po seji vlade so spregovorili Miro Cerar, Karl Erjavec, Dejan Židan in Metod Dragonja.

Torbjörn Mansson

LJUBLJANA – »Kot veste, smo danes na vladi obravnavali vprašanje odgovornosti v zvezi z nepravilnosti na DUBT,« je po seji vlade povedal premier Miro Cerar. Poudaril je, da so že pred časom zahtevali uskladitev pogodb, vendar so neskladnosti ostale, kar so ugotovili tudi danes.

Ugotovili so, da pri predsedniku upravnega odbora DUTB Larsu Nybergu obstajajo razlogi za predčasno razrešitev, nepravilnosti pa so ugotovili tudi pri delovanju glavnega izvršnega direktorja slabe banke Torbjörna Månssona, zato so ga odpoklicali kot člana uprave.

Izguba zaupanja

Metod Dragonja, državni sekretar na ministrstvu za finance, je še enkrat poudaril, da je minister Dušan Mramor izgubil zaupanje v člane odbora. Poudaril je tudi, da ministrstvo ni bilo ves čas seznanjeno s podatki o plačilih na DUBT, nato pa so ugotovili, da plačila niso v skladu ne s prejšnjo ne z aktualno politiko o teh plačilih. Omenil je tudi dokaj sporno plačilo, na podlagi vsega skupaj pa so predlagali razrešitev Nyberga, predsednika upravnega odbora. Vlada je danes ugotovila, da si zaupanja ne zasluži niti Månsson, zato so ga odpoklicali.

Na vprašanje, kot koga ali kaj so Månssona odpoklicali, je Dragonja odgovoril, da jim statut omogoča razrešitev in odpoklic. Nyberg je razrešen, kar hkrati pomeni tudi odpoklic z mesta glavnega izvršnega direktorja. Po njegovih besedah je taka razrešitev skladna z zakoni. Preostali izvršni direktorji za zdaj še uživajo zaupanje politike. Månsson je odpoklican na osnovi določb statuta, na tej osnovi pa ga bo upravni odbor odpoklical tudi z mesta člana upravnega odbora. Če bodo odpravnine uveljavljali, jim bodo oporekali, je še dodal Dragonja.

Sprejeli bodo dodatne ukrepe

Dejan Židan, predsednik SD in podpredsednik vlade, je dejal, da so se dogovorili tudi o dodatnih ukrepih glede družbe, še razpravljali in jih tudi sprejeli v prihodnjih tednih. Dragonja se ne želi vračati na to, ali so bili imenovani pravilno ali ne. »Korporativna pravica vodenja izhaja iz vpisa v sodni register,« je dodal, izbris pa bo ustrezno odpravljen šele s sklepom upravnega odbora. In to neodvisno od tega, kako so bili imenovani.

Premier je poudaril, da ne gre za politični poseg v delovanje DUBT, je pa dolžnost vlade, da delo te družbe spremlja in ustrezno reagira na nepravilnosti. »Pri ugotavljanju odgovornosti ne moremo gledati na državljanstvo, ampak na to, kdo dela v skladu s standardi in kdo ne. V upravnem odboru imamo še vedno enega tujca, bo pa treba odbor seveda popolniti,« je dodal in pristavil, da ne gre za škodljiv poseg, temveč je bil ta poseg nujen, da se zagotovi transparentno delo družbe. »Bistvo naše intervencije je v tem, da želimo, da DUTB še naprej opravlja svoje poslanstvo.« Vlada se ni ukvarjala neposredno z vprašanjem kazenske odgovornosti, bodo pa to lahko ugotavljale pristojne institucije, je še dodal. 

Od sedmih jih ostaja pet

»Ne želimo motiti delovanja družbe,« je še enkrat odgovoril Židan na očitke, da se bodo zdaj mnogi postopki malce zamaknili. Od sedmih članov upravnega odbora jih ostaja pet in od njih pričakujejo, da bodo delovali tako, kot je treba. Veliko slabše je, če DUTB deluje netransparentno, če ne upošteva zakonskih okvirov in potem ne vemo, kaj se dogaja, ga je dopolnil Cerar, češ da ravno s tem omogočajo družbi, da »očiščena« deluje dalje. Morebitni časovni zamiki bodo minimalni, je še izpostavil, saj ne želi ovirati pomembnih procesov prestrukturiranja. Na vprašanje, ali niso bili v ozadju lobiji, je Cerar odvrnil, da jim ne bi niti popustili, tudi če bi bili.

»Večina postopkov poteka v skladu z načrti,« je poudaril Dragonja in ocenil, da je transparentnost zagotovljena, če ima organ več kot polovico članov. »Operativno je DUTB sposoben sprejeti kakršno koli odločitev.« Nekateri postopki bodo morda dobili novo smer, ne bodo pa ustavljeni, je sklenil.

Erjavec: Ves čas sem to zagovarjal

»Ves čas sem zagovarjal, da je treba odstaviti celotno vodstvo, zlasti tiste, ki so odgovorni za nepravilnosti,« pa je dodal predsednik Desusa Karl Erjavec. Eden je razrešen, drugi pa odpoklican in bo kasneje razrešen, je dodal. Meni, da ti posegi vlade ne bodo vplivali na delovna mesta, narobe pa bi bilo, da bi razrešili tiste, ki z nepravilnostmi nimajo nič.

Razrešitev in odpoklic začneta veljati z današnjim dnem.

Deli s prijatelji