URAVNOTEŽENJE JAVNIH FINANC

Vlada odpravlja neskladnosti pri upokojevanju javnih uslužbenk

Objavljeno 07. november 2014 00.00 | Posodobljeno 07. november 2014 00.06 | Piše: STA, Ma. F.

Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o uravnoteženju javnih financ.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o uravnoteženju javnih financ, znižala cene tedenske in mesečne vinjete za kombije za prihodnje leto ter pristojnim ministrstvom naložila, naj preučita možnost priprave zakona o reviziji projekta Teš 6.

Vlada se je seznanila s poročilom o izvajanju njenega sklepa o pripravi in izvedbi ukrepov za pripravo predloga rebalansa proračuna za leto 2015. Da ne bi presegli ciljne zgornje meje odhodkov, določene pri 9,6 milijarde evrov, bodo potrebni ukrepe s finančnim učinkom v skupni višini vsaj 854 milijonov evrov. Za doseganje teh ciljev je vlada pred dvema tednoma že sprejela nabor ukrepov tako na prihodkovni kot odhodkovni strani proračuna, ki pa jih bo še dopolnila.

Predsednik vlade Miro Cerar je ministrstvoma za finance in pravosodje naložil, da do naslednje seje vlade proučita možnost priprave zakona o reviziji projekta Teš 6, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Izenačitev pogojev za oba spola

S sprejetjem predloga novele zakona o uravnoteženju javnih financ vlada odpravlja neskladnosti pri upokojevanju javnih uslužbenk, podaljšuje spremembe dohodninske lestvice ter določa jasnejše pogoje pri pridobivanju soglasij za sklepanje podjemnih in avtorskih pogodb. Vlada namreč želi odpraviti neustavno določbo Zujfa, po kateri preneha pogodba o zaposlitvi javnim uslužbenkam kot ženskim zavarovankam, ki še niso izpolnile enakih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, kot so veljali za moške zavarovance. S predlagano spremembo zakona pa izenačujejo pogoje za oba spola.

Odlivanje in skrivanje premoženja v tujini

Cerar je ministrstvu za pravosodje naložil, naj pripravi gradivo za oblikovanje posebne medinstitucionalne delovne skupine za oceno stanja in identifikacijo ukrepov za učinkovitejšo zaščito gospodarskih in finančnih interesov države zaradi odlivanja in skrivanja finančnega premoženja v tujini, zlasti v t. i. davčnih oazah.

Gospodarski minister znan v petek

Predsednik vlade bo v petek popoldne razkril ime kandidata za gospodarskega ministra, so povedali v Cerarjevem kabinetu. Neuradno se omenja, da naj bi se premier vendarle odločil za kandidatko. Predsednik vlade ministrov na današnji vladni seji po navedbah kmetijskega ministra Dejana Židana z imenom kandidata še ni seznanil.

Deli s prijatelji