NADOKNADILA IZGUBO

Vlada o proračunu 2017: prednost zdravju, varnosti in infrastrukturi

Objavljeno 23. junij 2016 20.22 | Posodobljeno 23. junij 2016 20.24 | Piše: STA, T. Pa.

Vlada je na današnji seji sprejela razrez proračunskih izdatkov v prihodnjih dveh letih po posameznih proračunskih porabnikih.

Dušan Mramor.

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji sprejela razrez proračunskih izdatkov v prihodnjih dveh letih po posameznih proračunskih porabnikih. Pri tem je za prednostna področja po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja zagotovila dovolj sredstev, da bodo lahko nadoknadila izgube iz največjih let krize.

Proračun za leto 2017 je državni zbor sprejel že novembra lani, ko je proračunsko porabo določil pri 9,423 milijarde evrov. Spomladi je sprejel odlok, ki je to številko zvišal na 9,527 milijarde evrov, za leto 2018 pa je zgornjo mejo izdatkov določil v višini 9,573 milijarde evrov.

Danes je vlada določila, koliko od celotnega obsega proračunskih izdatkov bo v prihodnjih dveh letih namenila posameznemu proračunskemu porabniku. Podrobnosti Mramor ni povedal, dejal pa je, da prednostna področja ostajajo zdravje, varnost in infrastruktura.

»Na teh področjih je bilo dodeljenih dovolj sredstev, da se lahko tudi delno nadoknadijo izgube, do katerih je prišlo v letih največje krize,« je dejal.

Leta 2017 bo proračunski primanjkljaj približno 40 milijonov evrov manjši, kot je predviden z že sprejetim proračunom. Znašal bo 1,6 odstotka bruto domačega proizvoda, leta 2018 pa en odstotek, je dejal Mramor. »Oba predloga sledita poti normalizacije javnih financ, kot smo si jo zastavili,« je dodal. V letošnjem proračunu je predviden 2,1-odstotni primanjkljaj.

Z lansko uveljavitvijo zakona o fiskalnem pravilu se je postopek priprave državnega proračuna spremenil. Največjega obsega izdatkov po novem ne določa več vlada, ampak jo državni zbor zapiše v odlok, kar je za leta 2017, 2018 in 2019 storil aprila letos.

Postopek priprave sprememb proračuna za leto 2017 in proračuna za leto 2018 se bo zdaj nadaljeval pri proračunskih porabnikih, ki imajo do konca julija čas za pripravo finančnih načrtov, medtem pa so načrtovana tudi usklajevanja z ministrstvom za finance. Vlada namerava oba dokumenta obravnavati 29. septembra, najpozneje 1. oktobra pa ju mora vložiti v državni zbor.

Deli s prijatelji