REŠEVANJE

»Vlada noče obdavčiti bogatih«

Objavljeno 10. maj 2012 12.53 | Posodobljeno 10. maj 2012 13.03 | Piše: A. L.

Če bi vlada bolj želela obdavčiti bogate, bi bolj obdavčila nepremičnine, ker jih ni mogoče prenesti, so prepričani v SD.

Janko Veber je na novinarski konferenci poudaril, da podpirajo predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

LJUBLJANA – »Vlada breme krize prenaša na srednji sloj, celo razbremenjuje kapital, mnogi postopki za zagon investicij bodo zastali, npr. investicije v železniško infrastrukturo ... Rebalansa proračuna ne bomo podprli,« je danes pred poslanci v državnem zboru dejal Janko Veber iz SD. Pravi, da v njihovi stranki obžalujejo, da si vlada za 2012 ni izbrala preudarne in postopne konsolidacije javnih financ, ki ne bi delovala zaviralno. Državni proračun bo k zmanjšanju gospodarske raste prispeval dva odstotka družbenega neto produkta, kar bo dušilo gospodarstvo. Pri tem se sklicuje na Mednarodni državni sklad in pravi, da ukrepi utegnejo brezposelnost dvigniti za 0,3 odstotne točke.

Šala poslanca Bojana Starmana na temo varčevanja

Sinek priteče iz šole ves premočen, pa ga oče vpraša, kaj je delal. »Celo pot sem tekel za avtobusom, pa sem pet feningov prišparal.« Pa mu oče reče, da je bedak: »Za taksijem bi tekel, pa bi še več prihranil.«

Navidezna obdavčitev luksuza

Kljub temu da vlada govori o obdavčevanju bogatih, to želi storiti pri tistih, ki imajo nad 3800 evrov neto plače, ker jih je bistveno manj, pravi Veber. S tako plačo je v Sloveniji okoli 8000 ljudi in tako bi se namesto 40 milijonov evrov (po predlogu SD bi obdavčili tiste, ki zaslužijo več kot 60 tisoč evrov na leto) v proračun nateklo le 10 do 15 milijonov. Opozarja pa tudi na navidezno obdavčitev plovil: »Gre le za to, da bodo priveze prenesli na Hrvaško.« Sprašuje se tudi, kaj bo vlada dosegla z davkom na motorna vozila. Prepričan je namreč, da se bodo ljudje namesto za nakup raje odločili enostavno za lizing. »Če bi vlada bolj želela obdavčiti bogate, bi bolj obdavčila nepremičnine, ker jih ni mogoče prenesti, torej prazna stanovanja in vile,« je dodal.

Subvencije so potrebne

Kapital se razbremenjuje za 113 milijonov evrov, pravi Veber, ki poudarja, da bo v vsakem nadaljnjem letu stopnja obdavčitve nižja še za eno odstotno stopnjo. »Najbolj žalostno je, da bo vlada 266 milijonov evrov zapravila, ne da bi dvignila gospodarsko rast, ne da bi odpravljala brezposelnost. Ugotavljamo, da podjetja ne bodo šla v dodatne investicije, ki povečajo davčne olajšave. V razmerah, ko se naročila zmanjšujejo, se krči vse in se ne gre v nove investicije,« je razložil. Zato v SD predlagajo, da je bolje, da država gospodarstvo spodbuja s subvencijami. Rebalans krči subvencioniranje podjetij in sredstva za razvoj. Pričakujejo, da bo Slovenija še povečala zaostanek za drugimi EU državami. »Vlada bi morala povečati ali ohraniti subvencije za podjetja. Prezadolžena podjetja si ne bodo opomogla, nekatera celo ne bo preživela. Le ena tretjina podjetij je po podatkih Banke Slovenije sposobna poravnati svoje obveznosti,« je zaključil Veber.

Deli s prijatelji