VPRAŠANJE

Vlada nima seznama Pahorjevih kadrovskih menjav

Objavljeno 17. oktober 2012 18.20 | Posodobljeno 17. oktober 2012 18.20 | Piše: T. L., STA

S tem bi kršili določbe zakona o varstvu osebnih podatkov, na vladi odgovarjajo poslancu Vebru.

Borut Pahor

LJUBLJANA – Vlada poimenskega seznama o sprejetih kadrovskih odločitvah ne vodi, saj bi to pomenilo kršitev določb zakona o varstvu osebnih podatkov, so na vladi zapisali v odgovoru na poslansko vprašanje Janka Vebra (SD). Ta je namreč vpraševal po poimenskem seznamu kadrovskih odločitev prejšnje vlade v prvih treh mesecih njenega mandata.

Veber o Janševih številkah: imenovanj 730, razrešitev 155

Veber je vlado ponovno zaprosil za poimenski seznam 730 imenovanj in 155 razrešitev, ki jih je po navedbah premierja Janeza Janše izvedla Pahorjeva vlada v prvih treh mesecih svojega delovanja. Omenjene številke je Janša predstavil na seji DZ 11. junija, Veber pa je želel poleg poimenskega seznama pridobiti še datum sprejete kadrovske odločitve in položaj oziroma funkcijo imenovanja ali razrešitve posamezne osebe.

Če bi imeli seznam, bi kršili zakon 

Vlada poslancu odgovarja, da bi vodenje poimenskega seznama o sprejetih kadrovskih odločitvah pomenilo kršitev zakona o varstvu osebnih podatkov. Kot navaja, omenjeni zakon v prvem odstavku 9. člena določa, da se osebni podatki v javnem sektorju lahko obdelujejo, če obdelavo osebnih podatkov in osebne podatke, ki se obdelujejo, določa zakon. Z zakonom se lahko določi, da se osebni podatki obdelujejo le na podlagi osebne privolitve posameznika.

V javnem sektorju se lahko izjemoma obdelujejo tisti osebni podatki, ki so nujni za izvrševanje zakonitih pristojnosti, nalog ali obveznosti javnega sektorja, če se s to obdelavo ne poseže v upravičeni interes posameznika, na katerega se osebni podatki nanašajo, je vlada sporočila Vebru.
 

Deli s prijatelji