POGAJANJA

Vlada nekoliko popustila, sindikati še ne

Objavljeno 03. april 2012 21.05 | Posodobljeno 03. april 2012 21.05 | Piše: P. J., STA

Najbolj se zatika pri 15-odstotnem zniževanju plač.

Predstavniki sindikatov.

LJUBLJANA – Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so se danes dogovorili, da bo vladna stran do srede pripravila še tretjo različico varčevalnih ukrepov. Tudi v tej naj bi se po besedah sindikalista Draga Ščernjaviča spreminjal zlasti del, povezan s plačami. Po besedah ministra Senka Pličaniča bodo verjetno šli v smeri kombiniranega zniževanja plač.

Sindikatom v sredo nov predlog

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je potrdil, da tudi po današnjih pogovorih ostajajo ključna vprašanja znižanje plač in regresa ter odprava plačnih nesorazmerij. Na vprašanje, kako ocenjuje sindikalni predlog za zmanjšanje razmika med plačnimi razredi, je odvrnil, da pravzaprav ni šlo za nov predlog, pač pa za eno od modifikacij že do zdaj predlaganih različic.

Sindikati bodo v sredo prejeli nov predlog, ki bo po Pličaničevih besedah verjetno šel v smeri kombiniranega zniževanja plač – torej kombinacije med linearnim in selektivnim zniževanjem. Tako bi se uslužbencem z nižjimi plačami plače znižale manj, tistim z višjimi plačami pa več, pri čemer je izhodišče še vedno 15-odstotno znižanje. Ministrom bi se po tej različici plače, denimo, znižale za 1000 evrov bruto, je pojasnil. Prav tako bo vladna stran do srede pripravila nov predlog v zvezi z izplačilom regresa.

Sicer pa minister ocenjuje, da sta se vladna in sindikalna stran na današnjem srečanju vendarle začeli pogajati, saj so se do zdaj usklajevali zlasti o tem, kako se sploh pogajati. »Stališča so še vedno precej različna, hkrati pa ocenjujem, da je možnost, da pride do nekega dogovora v relativno kratkem času,« je pojasnil.

Štrukelj o grozljivih številkah

Vlada bo sicer v četrtek obravnavala tudi osnutek zakona, ki vsebuje varčevalne ukrepe, kar pa ne pomeni, da se pogajanja s tem zaključujejo. »Ravno obratno, pogajanja so mogoča do sprejema tega zakona v parlamentu,« je poudaril Pličanič. Kakšen predlog bo v četrtek obravnavala vlada, po njegovih besedah še ni mogoče napovedati, saj je še vedno odvisen od pogovorov s sindikati in razprave na vladi sami.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je po današnjih pogajanjih pojasnil le, da sindikati tudi z danes predstavljenimi izhodišči niso soglašali. Predstavili so svoj predlog, po katerem bi se zmanjšala razlika med plačnimi razredi.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je potrdil, da so se danes dogovorili, da bo vlada do srede svoj predlog dopolnila, do takrat pa teh vprašanj ne bodo komentirali. »Gre za zelo občutljiv trenutek v pogajanjih, in ker imamo vsi željo, da pridemo do rešitev, ki bi bile sprejemljive, pravične in izvedljive, bomo tokrat v komentarjih zelo zadržani,« je še dodal.

Znova pa je izpostavil vprašanje odpuščanja učiteljev in vzgojiteljev. Po Štrukljevih besedah je sindikalno oceno, da bi zaradi vladnih ukrepov službo izgubilo 2500 zaposlenih, na željo vlade komentirala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Mojca Škrinjar. Če so jo pravilno razumeli, je napoved zdaj zmanjšala na 1470, kar je še vedno »grozljiva številka«, ki demantira besede ministra Žige Turka na petkovi novinarski konferenci, je dejal Štrukelj in dodal, da pričakujejo ministrovo opravičilo.
 

Deli s prijatelji