NE DRŽI

Vlada ne ve nič o zapornikih iz Guantanama

Objavljeno 16. januar 2013 16.47 | Posodobljeno 16. januar 2013 16.48 | Piše: T. L., STA

Na ameriškem veleposlaništvu in MZZ so zanikali informacije, da bosta v naslednjih nekaj tednih v Slovenijo prišla zapornika iz ameriškega zapora za teroristične osumljence Guantanamo.

Veleposlanik ZDA Joseph A. Mussomeli je že povedal, da so za Slovenijo v Guanatanamu izbrali zidarja in mesarja.

LJUBLJANA – Na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani so danes kot »povsem neresnične« označili navedbe nekaterih medijev, da bosta v naslednjih nekaj tednih v Slovenijo prišla zapornika iz ameriškega zapora za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi. Slovensko zunanje ministrstvo pa je zatrdilo, da vlada o tem vprašanju ni sprejela nobene odločitve.

Pravna podlaga je ...

Kot so dodali, je bila sicer prošnja za pomoč pri zaprtju Guantanama tema pogovorov med ameriškimi in slovenskimi predstavniki. V tem kontekstu je bila na predlog ministrstva za notranje zadeve v prejšnji vladi leta 2011 sprejeta novela zakona o tujcih, ki pomeni pravno podlago za morebitni sprejem pripornikov iz Guantanama v Sloveniji, če bi se slovenska vlada za kaj takšnega odločila. Vendar pa o tem ni sprejela nobene odločitve.

... zapornikov (še) ne bo

»Medtem ko med državama potekajo pogovori o vprašanju in bi si želeli, da so resnična, so nedavna poročila, da sta bila izbrana dva zapornika in da naj bi kmalu prispela, povsem neresnična,« pa je zapisal vodja oddelka za stike z javnostjo na ameriškem veleposlaništvu Christopher Wurst.

Kot je dodal, »ZDA ostajajo zavezane zaprtju Guantanama in torej temu, da najdejo kraje za premestitev zapornikov« ter so se »o tem vprašanju človekovih pravic pogovarjale s številnimi zaveznicami in prijatelji, vključno s Slovenijo«.

Erjavec ni urejal podrobnosti

Planet.siol.net je pred tem poročal, da bosta v naslednjih nekaj tednih v Slovenijo skupaj z družinama prišla zapornika iz Guantanama. Na portalu so še zapisali, da je bil nedavno »na tajnem obisku v Sloveniji posebni odposlanec ameriškega zunanjega ministrstva, ki je s slovenskimi oblastmi, tudi z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, urejal še zadnje podrobnosti prihoda teh dveh zapornikov«. Slovensko zunanje ministrstvo je danes že zanikalo, da bi se minister Erjavec »na to temo srečal s posebnim odposlancem ameriškega zunanjega ministrstva«.

Deli s prijatelji