REGRES

Vlada: najprej aprilske plače, šele nato regres

Objavljeno 29. marec 2012 20.05 | Posodobljeno 29. marec 2012 20.05 | Piše: S. J., STA

Regres naj ne bi bil izplačan pred izplačilom plač za april, EU pritisnila na vlado zaradi zakona o DDV.

Recesija je znižala plače diplomantom MBA.

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji sprejela sklep, s katerim poziva poslovodne organe uporabnikov proračuna, da pri izplačilu regresa za leto 2012 dosledno spoštujejo dogovor o ukrepih na področju plač in da regresa ne izplačajo pred izplačilom plač za april, je po seji vlade dejal direktor Urada Vlade RS za komuniciranje Anže Logar.

Sindikati hočejo, da se z izplačilom regresa pohiti

Čeprav sindikati pozivajo, naj se pohiti z izplačilom regresa in naj se izplača že aprila z marčevsko plačo, vlada želi, da proračunski uporabniki počakajo vsaj do maja, ko bodo izplačane plače za april. V nasprotnem primeru bo vlada to obravnavala kot enostransko kršenje dogovora. Vlada je namreč v okviru varčevalnih ukrepov predvidela, da javnim uslužbencem letos ne bi izplačali regresa, kar pomeni 64 milijonov evrov proračunskih izplačil manj, drugo leto pa bi regres izplačali polovično in s tem privarčevali 32 milijonov.

Odbitek davka tudi v primeru neplačanega računa

Poleg tega je danes vlada sprejela predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero se bo ponovno omogočil odbitek davka tudi v primeru, da račun še ni plačan.

Slovenija pred kratkim prejela uradni opomin Evropske komisije o kršitvi določb evropske direktive. Temeljni argument komisije je, da se s takšno rešitvijo krši načelo nevtralnosti.

Okrepitev plačilne discipline bo treba zagotoviti z drugimi predpisi

Na finančnem ministrstvu pojasnjujejo, da te spremembe zakona zahteva Evropska komisija. Vlada ocenjuje, da se je treba na ugotovitve Evropske komisije odzvati z ustrezno spremembo zakona, vzvode za okrepitev plačilne discipline pa poiskati v drugih predpisih. Zavezancem bo zato treba vrniti dodatnih 5,8 milijona evrov.

Lani je DZ sprejel novelo zakona, ki je zavezancem za DDV naložila, da odbitka od DDV ne smejo uveljaviti, če računa še niso plačali. S tem se je prejšnja vlada postavila po robu problemu plačilne nediscipline v gospodarstvu. Uveljavitev odbitka DDV je od tedaj mogoča šele po plačilu računa dobavitelju, in sicer naknadno v davčnem obdobju, v katerem je bilo plačilo izvedeno.

 

 

Deli s prijatelji