DAVEK NA NEPREMIČNINE

Vlada naj pojasni, zakaj so tranzicijski povzpetneži izjema

Objavljeno 07. november 2013 12.41 | Posodobljeno 07. november 2013 12.41 | Piše: T. L.

Za četrtek je napovedano javno soočenje mnenj o davku na nepremičnine, ki obdavčuje delavne državljane, ne pa tranzicijskih povzpetnežev. Vabljeni o tudi Bratuškova, Pahor, Janša, Bogovič in Virant.

Obvestila je do zdaj že prejelo več kot 90 odstotkov lastnikov.

LJUBLJANA – Vladi s predlogom zakona o nepremičninskem davku, na katerem praktično stoji proračun za prihodnje leto, ne kaže dobro. Ne le da se je koalicija šele 'pet pred dvanajsto' dogovorila glede predloga, pred dnevi se je začelo tudi zbiranje podpisov za peticijo glede davka na nepremičnine, ki jo je do današnjega dne podpisalo že več kot 18.800 podpisnikov, prvopodpisani pa je predsednik stranke SLS France Bogovič

V Ljubljano povabljeni prvokategorniki

Civilna družba za pravično Slovenijo za jutri, v četrtek, ob 17. uri v Ljubljani vabi na javno soočenje mnenj o davku na nepremičnine. Kot piše v vabilu na dogodek, namerava vlada z novim davkom obremeniti na sto tisoče državljanov; »najbolj tiste, ki so z odrekanjem in trdim delom ustvarili oziroma obdržali nepremičnine, medtem ko pušča ob strani obdavčenje luksuznega premoženja in premoženja tranzicijskih povzpetnežev ter odgovornost tistih, ki so povzročili sedanje razmere«.

Lista povabljencev je dokaj zanimiva in obsega prvopodpisnika peticije Bogoviča, premierko Alenko Bratušek, predsednika Boruta Pahorja, predsednike koalicijskih strank (Igorja Lukšiča iz SD, Gregorja Viranta iz DL, Karla Erjavca iz Desusa) in predsednike opozicijskih strank (Janeza Janše iz SDS, Ljudmile Novak iz NSi), na razpravo pa so vabljeni še nekateri podpisniki, denimo Branko Meh iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Roman Žveglič iz Sindikata kmetov Slovenije, Robert Smrdelj iz Združenja občin Slovenije in Slavko Kmetič iz Zveze sindikatov upokojencev Slovenije. 

Istega dne ob isti uri še javna tribuna v Novi Gorici 

Poleg napovedanega javnega soočenja mnenj pa je za jutri, tudi ob 17. uri, na drugem koncu Slovenije napovedana javna tribuna podpisnikov peticije proti davku na nepremičnine. V Obrtnem domu Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica bo namreč potekala javna tribuna, s katero želijo organizatorji pridobiti čim več podpornikov, ki jih predlagani zakon o davku na nepremičnine ob vseh novih davčnih ter drugih obremenitvah najbolj prizadene, zato bodo zakonu rekli ne. Stališča bodo razložili predstavniki podpisnikov iniciative. 

Deli s prijatelji