JAVNOMNENJSKA ANKETA

Vlada maja popravila vtis, med strankami prva Janševa SDS

Objavljeno 24. maj 2015 22.00 | Posodobljeno 24. maj 2015 22.35 | Piše: STA, M. U.

Na prvem mestu priljubljenih politikov medtem vztraja predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Vlada je ta mesec nekoliko popravila vtis. Od aprila ji je podpora zrasla za dobrih pet odstotnih točk in zdaj uživa podporo 28,7 odstotka volivcev, kaže anketa, ki jo je za Pop TV opravila Mediana. Na vrhu strankarske lestvice z 12,7-odstotno podporo vztraja SDS, sledi SMC s podporo 12,4 odstotka. Najbolj priljubljen politik je Borut Pahor.

Dela vlade Mira Cerarja ne podpira 56,3 odstotka vprašanih, 15 odstotkov anketirancev pa je odgovorilo, z da ne vedo.

Med strankami na vrhu ostaja SDS, ki bi jo volilo 12,7 odstotka upravičencev, 12,4 odstotka pa bi volilo SMC. Sledi SD s 7,9-odstotno podporo, ZL bi volilo sedem odstotkov volivcev. Na petem mestu je Desus s 5,8-odstotno podporo, na šesto mesto pa se je s 4,3-odstotno podporo uvrstila zunajparlamentarna SLS. NSi je podpora upadla že tretji mesec zapored, in sicer na 2,7 odstotka.

image

Število neodločenih volivcev tudi maja ostaja visoko, saj se 5,9 odstotka vprašanih volitev sploh ne bi udeležilo, 20,2 odstotka upravičencev pa ne ve, koga bi volili. Da ne bi volilo nobene od obstoječih strank, je odgovorilo 14,9 odstotka vprašanih.

Na prvem mestu priljubljenih politikov medtem vztraja predsednik republike Borut Pahor z oceno 3,43, sledi pa mu evropska komisarka Violeta Bulc z oceno 3,35. Na tretjem mestu so izenačeni premier Miro Cerar, kmetijski minister in prvak SD Dejan Židan ter nekdanji evropski komisar Janez Potočnik z oceno 3,1.

image

Omenjenim na lestvici priljubljenosti sledijo Luka Mesec iz ZL, prvak stranke Desus in zunanji minister Karl Erjavec, predsednica NSi Ljudmila Novak, poslanec SDS Jože Tanko, ljubljanski župan Zoran Janković, prvak SDS Janez Janša, lestvico pa sklene predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Anketo je za Pop TV opravila Mediana na vzorcu 710 državljanov.

Anketa Planet TV: podpora vladi narasla, SMC na vrhu prehitel SDS

SMC je v anketi Episcentra prehitela SDS, ki je bila aprila na prvem mestu pred stranko premierja Mira Cerarja. Po anketi, ki jo je objavil Planet TV, bi SMC volilo 20,7 odstotka, SDS pa 20 odstotkov vprašanih. Podpora vladi je zrasla na 48 odstotkov, a ima vlada še vedno manj podpornikov kot nasprotnikov, teh je 52 odstotkov.

Med politiki najbolj priljubljen ostaja predsednik republike Borut Pahor s 76-odstotno podporo. Na drugem mestu je evropska komisarka Violeta Bulc (68 odstotkov), sledijo evropska poslanka Tanja Fajon (59 odstotkov), predsednik vlade Miro Cerar (56 odstotkov) in predsednik SD Dejan Židan (49 odstotkov).

Del ankete o podpori vladi in priljubljenosti politikov je Episcenter opravil na vzorcu 1004 anketiranih, in sicer med 11. in 19. majem.
Deli s prijatelji