RAZSIPNO

Vlada jezdi konjičke 
za tri četrt milijona evrov

Objavljeno 01. maj 2016 10.53 | Posodobljeno 01. maj 2016 17.51 | Piše: Ksenija Koren

V enem letu so samo za luksuzne jeklene konjičke na vladi porabili 757.000 evrov. Ministrica za delo je nov avto za 40 tisočakov dobila dva dni pred božičnimi prazniki.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je ob avtomobilu za 51 minimalnih plač, ki ga je dobila dva dni pred lanskimi božičnimi prazniki, videti zadovoljna. Foto Tadej Regent

Kar tri četrt milijona evrov, natančneje 757.000 evrov, je vlada Mira Cerarja v zadnjem letu zapravila za luksuzne avtomobile. In to, kot je razvidno iz tabele, za zgolj 14 avtomobilov, s katerimi se prevaža državni vrh. Preračunano v minimalno plačo, ki je letos 790,73 evra in jo prejema približno 40.000 ljudi, bi ta denar zadoščal za skoraj 80 celoletnih minimalcev. V blindiranem toyotinem terencu ter BMW-jevih in audijevih limuzinah se prevažajo premier, ministri Zdravko Počivalšek, Karl Erjavec, Gorazd Žmavc in Anja Kopač Mrak ter veleposlaniki in javni uslužbenci.

Pred dnevi smo ob robu dogodka na gospodarski zbornici, ki sta se ga udeležila Cerar in Počivalšek, opazili več novih luksuznih vozil, ob katerih so čakali vozniki. Izkazalo se je, da ne gre za jeklene lepotce bogatih tujih investitorjev, ki kupujejo slovenska podjetja in so prišli na pogovor s politiki o tegobah, ki jih pestijo pri poslovanju pri nas, ampak so si luksuzni vozni park omislili na vladi. Generalni sekretariat vlade, nekakšen ekonomski oddelek kabineta predsednika vlade, je namreč ob že razvpiti BMW-limuzini, s katero prevažajo premierja, v zadnjem letu kupil še pet luksuznih audijevih limuzin z močnimi motorji, avtomatskimi menjalniki ipd. Zato smo vlado prosili za seznam vseh avtomobilov, ki so jih ministrstva kupila v zadnjem letu. In čeprav gre za več sto vozil, saj so na seznamu tudi vozila, s katerimi se prevažajo policisti, inšpektorji in vojaki, za katere so večinoma kupovali avtomobile, ki stanejo med 10 in 20 tisočakov, smo v preglednico nanizali peščico tistih, ki so davkoplačevalce v zadnjem letu stala največ.

Najdražji za nekdanjo Türkovo svetovalko

Najosupljivejši je nakup, ki ga je Erjavčevo ministrstvo za zunanje zadeve opravilo za veleposlaništvo v Egiptu. V Kairu je veleposlanica trenutno Tanja Miškova, o kateri na spletni strani veleposlaništva beremo, da je bila od avgusta 2010 do decembra 2012 diplomatska svetovalka v uradu predsednika Danila Türka, ki je doslej slovel kot največji ljubitelj razkošja. Veleposlanici je ministrstvo v Avstriji, pri prodajalcu Ressenig Fahrzeugbau, ki je sicer specializiran za tovorna in varnostna vozila, kupilo terensko blindirano vozilo za 129.760 evrov. Ker ga je bilo treba iz Avstrije spraviti v Kairo, je prevoz vozila nanesel še 3540 evrov in tudi na ministrstvu priznavajo, da jih je vozilo stalo več kot 133 tisočakov.

Ko malce prelistamo spletno stran veleposlaništva v Kairu, naletimo na sporočilo, da se je Miškova udeležila Donatorske konference za Palestino in obnovo Gaze, kjer je napovedala prispevek v višini 150.000 evrov: »Sredstva bodo namenjena Agenciji Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu v obdobju med letoma 2015 in 2017, in sicer v obliki prispevka v višini 50.000 evrov na leto.« Pri tem je zanimivo, da potrebuje veleposlanica v Kairu skoraj petkrat dražje vozilo kot veleposlaništvo v Prištini, čeprav so si tudi na nemirnem Balkanu za službeni avtomobil omislili terenca.

Premierjev BMW sicer ni 007, ampak 006, da je na cesti pomembnež, pa boste vedeli po oznaki RR.


Predbožnični nakup 
za ministrico

Medtem ko so avtomobile za zunanjega ministra Erjavca, gospodarskega Počivalška in za Slovence po svetu Žmavca kupovali prek razpisa, s katerimi je osem luksuznih vozil nakupoval generalni sekretariat vlade, je prek javnega naročila pri kolegu za javno upravo Borisu Koprivnikarju v nakup avtomobila podala tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Avtomobila sta našla skupaj, po podatkih ministrstva za javno upravo sta oba izbrala BMW 520d z avtomatskim menjalnikom, a tudi onadva sta izbrala resničen luksuz, saj smo davkoplačevalci za njuni rabljeni vozili plačali po 40 tisočakov. Ministrica je svojega kupila le dva dni pred božičnimi prazniki, 23. decembra lani.

Pri Koprivnikarju je to že drugi BMW. Potem ko so za ministrove službeno-zasebne potrebe (minister igra v bendu in potrebuje velik prtljažnik, smo izvedeli ob aferi, ko so ga na cesti ustavili policisti, op. p.) kupili že beli BMW-karavan, so lani na ministrstvu kupili še črnega z avtomatskim menjalnikom. Pojasnjujejo, da se vozilo »uporablja za prevoze vseh javnih uslužbencev ministrstva za javno upravo (z voznikom). Občasno pa je še vedno za službene potrebe javnih uslužbencev uporabljeno tudi vozilo, ki ga minister uporablja osebno.« Po vladnih kuloarjih se šušlja, da so nemški avtomobili z značilnimi ledvičkami na maski ministru Koprvnikarju pač pri srcu, na ministrstvu pa pravijo, da so BMW kupili, ker je bil ponudnik najcenejši...


Premier se vozi v 006

Tisti, ki je za generalni sekretariat vlade opravljal nakup vozil znamke Audi in BMW, je res mislil na vse podrobnosti. Da vozite za luksuznim vozilom, ki je, če le plačujete davščine, malce tudi vaš, boste vedeli po tablici. Nove vladne se namreč končajo s črkama RR, pred njimi pa so, kot v filmih o Jamesu Bondu, številke, ki se začnejo z ničlo. Le da Mira Cerarja ne prevaža 007, ampak 006. Koliko stane tak izbor tablic, nam ni uspelo izvedeti. Naši viri trdijo, da imajo avtomobili varovanih oseb v prtljažniku vedno še vsaj kakšen par rezervnih. Menda zaradi varnosti. 

 

 

Deli s prijatelji