POGAJANJA

Vlada je pripravljena za sporazum s policisti narediti vse

Objavljeno 28. maj 2012 09.14 | Posodobljeno 28. maj 2012 09.14 | Piše: S. J., STA

Danes se bodo predvidoma nadaljevala pogajanja med policijskima sindikatoma in ministrom za delo Andrejem Vizjakom.

LJUBLJANA – Kot je znano članstvo obeh policijskih sindikatov ni pristalo na sporazum z vlado, ki so ga pogajalci parafirali v sredo zvečer. Konec tedna sta sindikata seznanjala članstvo z vsebino sporazuma in oblikovala pogajalska izhodišča.

Sporazum je treba dopolniti

Po besedah predsednika Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoja Uroševiča so namreč odkrili nekaj stvari, ki jih želijo razčistiti s predstavniki drugega sindikata in Andrejem Vizjakom. Našli so namreč nekatere zaveze, ki pa jih ob uveljavitvi sporazuma policijski sindikat ne bi mogel izpolniti. Sporazum je zato treba po Uroševičevih besedah dopolniti, zato so konec tedna poskušali izoblikovati stališča za nadaljevanje pogajanj z vlado.

Predlog sporazuma, ki obsega 25 točk, med drugim predvideva umik referendumske pobude o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Pogajalci so se tudi dogovorili o izplačilih za delovno uspešnost, o novi sistemizaciji delovnih mest, pa tudi o pogodbah o sindikalnem delu.

Vodstvo le sledi zahtevam članov

Kot je v petek pojasnil predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič, članstvo sporazuma ne podpira. Odziv je bil po njegovih besedah bolj ali manj enoten, vodstvo sindikata pa sledi zahtevam članov. V sindikatu policistov so konec tedna poskušali vsebino sporazuma predstaviti članom in jih prepričati, da je v zdajšnjih razmerah to sprejemljiv predlog. 

Vlada bo za dogovor naredila vse

Na vladi kljub začetku zbiranja 40.000 podpisov za razpis referenduma zagotavljajo, da so se še pripravljeni pogovarjati in da bodo naredili vse, da pride do dogovora. Pogajanja naj bi se predvidoma nadaljevala že danes. Še pred srečanjem z vladnim pogajalcem Vizjakom pa se bosta uskladili vodstvi obeh sindikatov.

Napovedana ustavna presoja referendumske pobude

Vlada upa na dogovor do konca maja, saj bi v tem primeru zakon lahko začel veljati s 1. junijem. Pobudnik lahko sicer tudi med zbiranjem podpisov pobudo za referendum umakne. Če pa pobude ne bo umaknil, je koalicija napovedala vložitev zahteve za ustavno presojo referendumske pobude.

Deli s prijatelji