PRAVNO SVETOVANJE

Vlada je najela Klemenčičevo ženo

Objavljeno 18. februar 2014 14.28 | Posodobljeno 18. februar 2014 14.31 | Piše: Ksenija Koren

Nina Zidar Klemenčič je edina odvetnica, ki svetuje generalnemu sekretariatu vlade.

Odvetniška pisarna Nine Zidar Klemenčič je pogodbo z generalnim sekretariatom vlade sklenila 22. decembra lani. Foto: Mediaspeed.net

LJUBLJANA – Odvetnica Nina Zidar Klemenčič svetuje vladi. Odvetniška pisarna Zidar Klemenčič, žene šefa protikorupcijske komisije v odstopu Gorana Klemenčiča, je pogodbo z generalnim sekretariatom vlade sklenila tik pred iztekom lanskega leta, 22. decembra. Po podatkih vlade je pogodba za pravno svetovanje vredna 2440 evrov, do konca leta pa odvetniška pisarna nakazila še ni dobila. Je pa to edina svetovalna pogodba, ki jo je s kakšno odvetniško pisarno lani sklenil generalni sekretariat vlade. Glavni lanski strošek generalnega sekretariata vlade, ki ga vodi Tanja Šarabon, je bila proslava ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani, za katero so namenili nekaj čez 58 tisočakov. Kar pomeni dobrih 73 minimalnih plač. Minimalna plača je januarja letos znašala 789,15 evra.

Na spletni strani sicer beremo, da Generalni sekretariat Vlade Republike Slovenije skrbi predvsem za izvedbo sej vlade, njenih delovnih teles, strokovnih svetov in drugih vladnih teles, spremlja izvajanja odločitev, ki jih je sprejela vlada, ter obveznosti, ki jih je prevzela ali so ji bile naložene. Lani je generalni sekretariat prevzel tudi stroške državne proslave. Iz proračunske postavke generalnega sekretariata so bili plačani nastopajoči in varovanje. Poleg policistov, ki načeloma skrbijo za varovanje proslave in varovanih oseb, ki se je udeležujejo, so najeli tudi podjetje za varovanje – pred državno proslavo, na njej in po njej. Najeli so podjetje Valina varovanje in odšteli skoraj tri tisočake. Največ je s proslavo zaslužil Festival Ljubljana, ki je za najem obstoječega odra s konstrukcijo, lučno opremo, ozvočenjem in videoprojektorjem za izvedbo proslave stal 23 tisočakov. Preračunano v minimalno plačo je stal najem odra za en večer državne proslave 30 minimalnih mesečnih plač.

Med stroški proslave, ki jih je kril generalni sekretariat vlade, najdemo tudi šivanje moških gimnastičnih dresov – to je za 490 evrov opravilo ljubljansko podjetje Vebo sport, glavni kostumograf pa je imel kar tri pomočnike, ki so si skupaj razdelili 1430 evrov, frizure in make up za nastopajoče pa so stali dodatnih 300 evrov. Športno društvo Sokol Bežigrad je za nastop zaslužilo 500 evrov. Kar je malo v primerjavi s skupino Perpetuum Jazzile, ki ji je generalni sekretariat vlade za nastop na proslavi plačal 6500 evrov, torej nekaj več kot osem minimalnih plač. Med posamezniki sta najvišji honorar, po 800 evrov, za nastop dobila igralca Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič. Marija Boruta, ki je Gračnerjevi sešila obleko, je dobila še dvesto evrov več od igralke. Pevcema Gregorju Skočirju in Nini Vodopivec so z vlade nakazali vsakemu po 762 evrov, plesalcema Bojanu Bajžlju in Dušici Jenko pa po 272 evrov. Režiser Matej Filipčič je med vsemi, ki so z vlado sodelovali prek avtorskih pogodb, zaslužil daleč največ, nakazali so mu pet tisočakov.

V nasprotju z generalnim sekretariatom vlade so bili lani v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek precej bolj varčni. Posredovali so nam seznam vseh lani sklenjenih avtorskih in podjemnih pogodb, ki kažejo, da so pogodbo v vrednosti 96 tisočakov z državnim podjetjem Telekom Slovenije za storitve mobilne telefonije in nakup mobilnih aparatov izkoristili le v višini 8826 evrov. Pogodbe v višini 73 tisočakov za izvajanje protokolarnih storitev z JGZ Brdo sploh niso koristili, saj ni bil iz te pogodbe izplačan niti evro. Enako velja za pogodbo s podjetjem Airest Catering za najem VIP-salona in zagotavljanje gostinskih storitev, ki je sicer vredna 12 tisočakov. Izplačil iz naslova te pogodbe lani ni bilo. 

Deli s prijatelji