JE RES?

Vlada financira domobransko Novo slovensko zavezo, drugim pravice reže

Objavljeno 19. september 2012 22.33 | Posodobljeno 19. september 2012 22.33 | Piše: A. L.

Če navedeno drži, je to dokaz več, da vlada v svojo politiko vpleta elemente ideološkega obračunavanja, pravi Žgajner Tavševa.

Barbara Žgajner Tavš.

LJUBLJANA – »Presenetljiva je informacija, da vlada iz proračuna financira domobransko Novo slovensko zavezo, ob, na primer, hkratni ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja borcem v vojni za Slovenijo, za katerega izplačilo se je Slovenija zavezala za tiste, ki izpolnjujejo določena merila,« se je na vlado obrnila poslanka Pozitivne Slovenije Barbara Žgajner Tavš. »Če navedene informacije držijo, je to dokaz več, da vlada v svojo politiko vpleta elemente ideološkega obračunavanja,« je zapisala v poslanskem vprašanju ministru Janezu Šušteršiču.

Pravice manjšajo

Opozarja, da so se na podlagi zakona o uravnoteženju javnih financ začele zmanjševati pridobljene pravice določenim kategorijam upokojencev (tudi do 30 odstotkov), brezposelnim (znižalo se je nadomestilo za primer brezposelnosti), porodnicam (znižalo se je nadomestilo starševskega nadomestila), otrokom in družinam (znižal se je otroški dodatek ob hkratnem zvišanju plačila vrtca za drugega otroka), javnim uslužbencem (kljub kolektivnemu dogovoru je vlada zarezala v njihove plače, regres, povračilo za prevoz na delo ...), vse to za, tako vlada, javnofinančno konsolidacijo.

Moralno in etično sporno?

»Finančnega ministra sprašujem, ali je omenjena informacija točna. Če je odgovor pozitiven, sprašujem, ali se finančnemu ministru taka odločitev zdi moralno in etično sprejemljiva ob vsesplošnem varčevanju, ki posledično zmanjšuje tudi BDP naše države,« je zaključila.

Deli s prijatelji