ZDRAVNIKI

Vlada in Fides z dogovorom najverjetneje preprečila stavko

Objavljeno 03. marec 2017 22.04 | Posodobljeno 03. marec 2017 22.47 | Piše: STA, Mo. S.

Stavko bi zamrznili za šest mesecev.

Minister za zdravje v vseh teh mesecih ni zmogel ponuditi nobene rešitve glede dežurstev, pravijo v Fidesu.

LJUBLJANA – Predstavnikom vlade in zdravniškega sindikata Fides je danes, kot kaže, uspelo doseči dogovor.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po pogajanjih pojasnil, da bodo v soboto podpisali aneks h kolektivni pogodbi, če bodo v njem stališča, ki so jih danes dorekli. S tem bi za šest mesecev zamrznili stavko.

»V imenu obeh lahko z zadovoljstvom povem, da smo po dolgotrajnih in zahtevnih pogajanjih dosegli dogovor, za katerega sem prepričana, da je dober za vse strani,« je po pogajanjih, ki so se danes začela ob 14. uri, dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Dogovor je po njenih besedah dober predvsem za bolnike pa tudi za zdravstvene delavce, ki bodo zaradi skrajševanja čakalnih dob, vloženega napora v kakovost storitev in posvečanja več časa bolnikom tudi ustrezno nagrajeni s t. i. variabilnim delom plače.

Vladna stran je namreč v četrtek zdravniškim pogajalcem predstavila nov predlog variabilnega nagrajevanja, a brez vsebinskih podrobnosti. Te so sindikatom predložili na današnjih pogajanjih. Kot je pojasnila ministrica, gre za posebni vladni pilotni projekt, ki bo trajal eno leto z možnostjo podaljšanja. Če se bo izkazalo, da so rešitve za nagrajevanje uspešnosti prave, bo vgrajen tudi v zakon o upravljanju in vodenju javnozdravstvenih zavodov. Obe strani sta se dogovorili tudi o drugih stavkovnih zahtevah, je izpostavila Kolar Celarčeva. Med drugim o novih plačnih razredih specializantov in uvedbi novega delovnega mesta višji zdravnik specializant.

»Danes smo se zelo intenzivno pogajali. Jutri bomo pripravili besedila in jih tudi podpisali,« pa je dejal Kuštrin. Po njegovih napovedih bo vladna stran današnje dogovore spravila v pisno obliko in jih Fidesu posredovala do sobote do 12. ure, nato jih bodo skupaj pogledali, in če bo v njih zapisano »tako, kot so se danes dogovorili«, sledi podpis. Stavko bi tako zamrznili za šest mesecev. Kuštrin je dodal, da bodo podpisali aneks h kolektivni pogodbi, kjer bodo zapisana na novo ovrednotena delovna mesta specializantov, višjih zdravnikov in zobozdravnikov z licenco ter višjih specialistov. V sporazumu pa bodo, kot je poudaril, opredelili tako vladni projekt variabilnega nagrajevanja kot obvezo vlade, da bo v roku šestih mesecev državnemu zboru poslala spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Deli s prijatelji