REŠEVANJE

Vlada dodelila poroštvo Cimosu za najem posojila

Objavljeno 24. maj 2013 22.33 | Posodobljeno 24. maj 2013 22.33 | Piše: STA, T. L.

Cimosu je vlada državno pomoč dodelila pod odložnim pogojem, saj mora tega koprski družbi odobriti še Evropska komisija, nato pa bo likvidnostno posojilo pretvorjeno v kapital.

LJUBLJANA – Vlada je na današnji dopisni seji Cimosu dodelila državno poroštvo v znesku 35 milijonov evrov za najem likvidnostnega posojila za čas priprave programa prestrukturiranja. Cimosu je vlada državno pomoč dodelila pod odložnim pogojem, saj mora tega koprski družbi odobriti še Evropska komisija, nato pa bo likvidnostno posojilo pretvorjeno v kapital.

Državna pomoč odobrena za šest mesecev

Cimos mora ob dodelitvi državne pomoči sicer zagotoviti ustrezno obliko zavarovanja za poroštvo in izpolnitev pogodbenih obveznosti, skladno z veljavnimi predpisi, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Državna pomoč je bila Cimosu dodeljena za obdobje šestih mesecev od dneva nakazila sredstev, in sicer po obrestni meri, ki ne sme biti nižja od referenčne obrestne mere za izračun državnih pomoči, ki predstavlja vsoto izhodiščne obrestne mere, določene od Evropske komisije in povečane v skladu z diskontno stopnjo po pravilih za dodeljevanje državnih pomoči.

Vlada hoče zdrava jedra ohraniti in prestrukturirati

»Družba je visoko stečajno ogrožena, sama sprožitev stečajnega postopka in eventualno prenehanje družbe pa bi imele za več regij, v katerih družba posluje, obsežne negativne gospodarsko-socialne posledice,« so zapisali v uradu. Dodali so, da v Cimosu obstajajo zdrava proizvodna jedra, ki jih je smiselno prestrukturirati in ohraniti.

Sporazum v zvezi z udeležbo v finančnem prestrukturiranju Cimosa, ki so ga predstavniki družbe, lastnikov, bank in države uskladili in parafirali na zaključnem sestanku 26. aprila, je bil sicer podpisan 14. maja. Gospodarski minister Stanko Stepišnik je ob podpisu sporazuma dejal, da ga odobritev Evropske komisije ne skrbi.

Močno zadolžena koprska družba je lani ustvarila dobrih 74 milijonov evrov čiste izgube, čista izguba skupine Cimos pa je dosegla skoraj 98 milijonov evrov. Obenem so upadli poslovni prihodki, ki so v lanskem letu za matično družbo znašali 388,5 milijona evrov, za skupino pa 445,6 milijona evrov.
 

Deli s prijatelji