POGAJANJA

Vlada danes s socialnimi partnerji o reformi trga dela

Objavljeno 21. september 2012 09.17 | Posodobljeno 21. september 2012 09.23 | Piše: P. J. , STA

Sindikati imajo največ pomislekov glede enotne pogodbe o zaposlitvi.

Andrej Vizjak.

LJUBLJANA – Socialni partnerji bodo danes v okviru posebne pogajalske skupine na ministrstvu za delo začeli pogajanja o predlogu reforme trga dela. Vlada pričakuje konstruktivne pogovore, delodajalci dogovor o metodah dela in časovnici, sindikati pa tudi predstavitev stališč. Delodajalci sicer v predlogu pogrešajo več prožnosti, sindikati pa več varnosti.

Izognili so se stavki

Minister za delo Andrej Vizjak je pred začetkom pogajanj poudaril, da si želijo čim bolj strokovni pogajalski proces in da so tak proces s svojim predlogom tudi omogočili. Iz njega so namreč umaknili rešitve, ki so zrevoltirale sindikate.

Vizjak je prepričan, da bi imeli v primeru ohranitve predloga posega v plačan odmor za malico in dodatek na delovno dobo danes pred poslopjem ministrstva »kakšne stavke in se ne bi pogovarjali o ničemer drugem kot le o teh predlogih«, je poudaril.

»Mislim, da ne bomo razpravljali o drugem kot o metodah dela in približni časovnici – glede na to, da se zelo mudi,« je ocenil generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer.

Skrbi jih enotna pogodba

Med pomisleki malih delodajalcev je izpostavil predvideni koncept enotne pogodbe o zaposlitvi, ki naj ne bi omogočala dovolj prožnosti. Na podlagi predlagane reforme se mu zdi tudi, da mali delodajalci z njim več izgubijo kot pridobijo.

Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko je ocenil, da bodo socialni partnerji danes natančneje predstavili svoja stališča.

Med pomisleki je med drugim naštel poskusno obdobje v okviru enotne pogodbe o zaposlitvi, začasna dela za brezposelne ter zniževanje in skrajševanje odpravnin, odpovednih rokov, nadomestila za brezposelnost in obdobja njegovega prejemanja, kar naj bi bilo v nasprotju s konceptom prožne varnosti. Skrbi jih tudi povečevanje vpliva podjetniških kolektivnih pogodb.

Deli s prijatelji