SKLEP

Vlada dala soglasje k omejitvam vpisa na fakultete

Objavljeno 26. april 2012 16.54 | Posodobljeno 26. april 2012 16.54 | Piše: P. J., STA

V prvem roku je največ presežka na umetniških akademijah, fakulteti za farmacijo, šport, zdravstvo in veterino.

Fakultete danes delijo informacije bodočim brucem.

LJUBLJANA – Vlada je dala soglasje k omejitvam vpisa na dodiplomske študijske programe v študijskem letu 2012/2013. Na ljubljanski univerzi so po prvem vpisnem roku največ presežka vpisanih zabeležile umetniške akademije, fakultete za farmacijo, šport, zdravstvo in veterino, na mariborski univerzi pa fakultete za varnostne vede, zdravstvene vede in medicino.

Povečali število izrednih študijskih mest

Omejitve vpisa je sicer sprejelo 22 članic Univerze v Ljubljani za 69 študijskih programov. Na Univerzi v Mariboru bodo omejitve vpisa pri 10 članicah za 20 študijskih programov, na Univerzi na Primorskem pa pri petih članicah za 11 študijskih programov. Na koncesioniranih visokošolskih zavodih so omejitve vpisa na Visoki šoli za dizajn v Ljubljani, na Visoki šoli za varstvo okolja ter na visokih šolah za zdravstvo na Jesenicah in v Novem mestu. Povečanje mest je bilo na ljubljanski univerzi odobreno za izredni študij zdravstvene nege, na mariborski pa za pet mest na študijskem programu kemija. 

Vlada določila najvišjo maloprodajno ceno učbenikov

Vlada je danes izdala tudi uredbo o oblikovanju cen učbenikov. Ta med drugim določa, da se maloprodajne cene učbenikov, ki so veljale na trgu na dan uveljavitve te uredbe, določijo kot najvišje. Vlada namreč s sklepom določi najvišjo maloprodajno ceno za vsak nov učbenik, ki je za posamezen predmet oz. strokovni modul v nekem razredu, letniku ali programu edini. Cene vseh drugih učbenikov (t. i. alternativnih) in cene vseh delovnih zvezkov, zbirk nalog oz. vaj in atlasov določajo založniki prosto, v skladu s ponudbo in povpraševanjem, in jih ta uredba ne ureja.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade, je uredba pripravljena v skladu z načrtom uravnavanja reguliranih cen za leti 2012 in 2013, ki ga je vlada sprejela 8. decembra lani. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je ob tem vladi predlagalo, naj še naprej ohranja neposreden nadzor nad cenami učbenikov, ki so edini za posamezen predmet.

Deli s prijatelji