KAPITALSKE NALOŽBE

Vlada bo najbrž 
izbila Sodu dno

Objavljeno 09. maj 2013 11.56 | Posodobljeno 09. maj 2013 11.56 | Piše: Jadran Vatovec

Ključno je, katere naložbe bo Sod prodal do leta 2016 in kako.

Zoranu Jankoviću ni vseeno, kaj bo s kapitalskimi naložbami Soda, premierka Alenka Bratušek pa tega ne komentira. Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Že predvčerajšnjim zvečer je po kuloarjih zakrožila novica, da je Zoranu Jankoviću – čeprav ljubljanski župan ni več poslanec, ni ne predsednik vlade, ne finančni minister ter niti v Pozitivni Sloveniji menda ni več nadrejen premierki Alenki Bratušek – vendarle uspelo prepričati koalicijske partnerje (najtrši oreh je bil, kajpak, Lukšičev SD), da bo za vse najbolje, če bo »njegova« Karmen Dietner, članica uprave Pokojninske družbe A, zasedla fotelj predsednice uprave Slovenske odškodninske družbe (Soda), ne pa, denimo, Tomaž Kuntarič, ki je resda v tem fotelju sedel še februarja letos. No, pa smo posredno le dobili tudi odgovor na vprašanje, za katero dnevnopolitično prioriteto je vladna koalicija v zadnjih dneh porabila največ energije in časa. Zdaj je jasno, da to nista bila ne vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo ne določitev predloga protikriznih davkov. Spomnimo se: Janševa vlada je Kuntariča zamenjala, ker ni hotel preklicati februarske skupščine Telekoma Slovenije, na kateri so delničarji odločali o izplačilu vmesnih dividend. Špekulacije o tem, da je, za razliko od Jankovića, »večina v vladni koaliciji« želela na položaju prvega moža Soda spet videti prav Kuntariča, lahko brez slabe vesti uvrstimo v antologijo podalpskega spuščanja megle.

Vprašanje, ali bo trojka sploh lahko kaj rešila

Roko na srce, Jankovićevemu krogu oziroma njegovim spin doktorjem (ti so pač spretnejši od vseh drugih spin doktorjev zdajšnje vladne koalicije) naj le ne bi bilo tako težko obrzdati kadrovskih apetitov Lukšičevega SD, saj so dopustili, da je položaj predsednika nadzornega sveta Soda zasedel kakor socialnodemokratski guverner Rotary Slovenija Otmar Zorn. Ja, Igor Lukšič in še nekateri menda čisto zares verjamejo, da imajo na direktorja Iskra Zaščite, d. o. o., večji vpliv, kot ga lahko imata Janković in Bratuškova. Zakaj že? Mar zato, ker se je Zorn z Jankovićem srečal le takrat, ko sta odprla košarkarsko igrišče za gojence osnovne šole s prilagojenim programom, ki deluje v sklopu Zavoda Janeza Levca? Blagor naivnim.

Kakor koli, Janković in Dietnerjeva sta vsekakor sodelovala že v času, ko je bil prvi buldožerski predsednik uprave Mercatorja, druga pa je, kot temu pravimo, svetila v nadzornem svetu največjega slovenskega trgovca. Res je tudi, da prvi ni potrdil, da poskuša kakor koli vplivati na izbiro novega vodstva Soda. Razen če je hotel glede tega kaj namigniti, ko je dejal, da je vprašanje, ali bo trojka (predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada), če bo prišla v Slovenijo, sploh lahko kaj rešila. No, ja ... odvisno. Odvisno tudi od tega, kdo bo do takrat na čelu Soda.

Deli s prijatelji