PETICIJA IN PROTEST

Vlada bi služila s kontracepcijo

Objavljeno 16. september 2016 09.00 | Posodobljeno 16. september 2016 09.00 | Piše: Jadran Vatovec

Ko so lahko celo ustavne svoboščine tarče varčevalnih ukrepov.

Pa saj Samo Fakin in Milojka Kolar Celarc nista mogla najti skupnega jezika? Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je včeraj na dnevnem redu svoje seje imel tudi kontroverzni predlog uvedbe terapevtske skupine zdravil za hormonske kontraceptive, po domače rečeno, predlog, da bi Slovenke odslej (do)plačevale za kontracepcijske tabletke. No, predvsem oziroma le za tiste kontracepcijske tabletke, ki so manj obremenjujoče oziroma manj škodljive za njihovo zdravje. Takšen predlog je povsem pričakovano na mah vznemiril precejšen del strokovne, civilne in tudi politične javnosti ter celo nekatere dele in predstavnike vladajoče koalicije, denimo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi vplivna članica vodstva vladnega SD dr. Anja Kopač Mrak, poslanko Erjavčevega Desusa mag. Julijano Bizjak Mlakar, ki je sicer na zahtevo predsednika vlade dr. Mira Cerarja morala pred časom zapustiti položaj ministrice za kulturo, Ženski forum SD, Ženski lobi Slovenije, ki mu predseduje Sonja Lokar, in Mladi forum SD, skupaj s slednjimi pa menda že kar ves Židanov SD, a tudi članice in člane Društva SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja, Društva za nenasilno komunikacijo ter Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije itn.

Usklajeno z ginekološko stroko?

Med drugim so pripravili peticijo proti uvajanju plačljive kontracepcije in začeli zbirati podpise. Ženskemu lobiju Slovenije je v komaj 56 urah uspelo zbrali 6700 podpisov pod svojo spletno peticijo. Predstavnice in predstavniki Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja in Društva za nenasilno komunikacijo pa so se včeraj zjutraj zbrali tudi na protestnem shodu pred poslopjem ZZZS.

Zagotovila predstavnikov ZZZS, češ da bodo zavarovanke na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja pravzaprav še vedno brez doplačila upravičene do zanje najustreznejšega (najustreznejšega?) kontracepcijskega sredstva oziroma da je bil tak varčevalni predlog vnaprej usklajen tudi z delom ginekološke stroke – razlog za uvedbo nove terapevtske skupine zdravil naj bi bile namreč dozdajšnje ekonomsko neupravičene razlike v cenah med posameznimi kontraceptivi, njena uvedba pa naj bi končno zagotovila, da bodo proizvajalci zdravil po novem pripravljeni samodejno zniževati cene? –, pa nasprotnic in nasprotnikov še zadnjega poskusa varčevalne fakinizacije v zdravstvu le niso prepričala. Strinjajo se namreč z vodstvom ministrstva za delo, ki poudarja, da bi pod krinko uvedbe zgolj nove terapevtske skupine v resnici v Sloveniji naredili nepremišljen in neodgovoren korak nazaj v prizadevanjih na področju reproduktivnega zdravja. Ker? Ker sprejem predloga za uvrstitev hormonskih kontraceptivov v novo terapevtsko skupino zdravil pomeni uvedbo doplačil za hormonsko kontracepcijo. V Ženskem lobiju Slovenije so celo prepričane, da sprejem takšnega predloga pomeni povsem očitno kršenje ustavne svoboščine o svobodnem odločanju o rojstvu otrok ter zakona o zdravstvenem zavarovanju in zdravstvenem varstvu, saj ustava in tudi zakon jamčita univerzalno in enako dostopnost in brezplačnost kontracepcije vsem ženskam v Republiki Sloveniji. Nasprotnice in nasprotniki uvedbe terapevtske skupine zdravil za hormonske kontraceptive sploh ne dvomijo: uveljavitev predloga, ki nima in ne more imeti strokovne podlage, bi (posledično) škodila tudi zdravju ljudi v Sloveniji kot celoti, četudi bi na začetku le najbolj ranljivim skupinam žensk, mladostnicam, mlajšim ženskam in ženskam v težavnih ekonomskih razmerah bistveno otežila dostop do zanje manj tvegane kontracepcije. Tudi kvaziargument, da bi ZZZS s tem vendarle prihranil približno 1,9 milijona evrov, se jim ne zdi dovolj prepričljiv, kaj šele zares tehten.

Včerajšnji dan prav gotovo še ni bil zadnja epizoda sage o tem, kje vse in pri čem vse bi naša zdajšnja vlada rada še poskusila nekoliko privarčevati na račun slovenskih državljank in državljanov ter, kajpak, našega zdravja. Če je mogoče po mnenju ZZZS precej privarčevati pri kontracepciji, mar ni mogoče tudi še z morebitnim omejevanjem pravice do splava? Kmalu bo prav tako postalo jasno, do kod (koliko) so zares pripravljeni vztrajati predstavniki SD in Desusa, ko se ne strinjajo s posameznim predlogom, ki ga podpira vladni vrh. Medtem pa vsi skupaj še kar skrajno potrpežljivo lahko le čakamo na zdravstveno reformo, ki nam jo že dve leti obljublja nedotakljiva Cerarjeva ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc

Ni Fakin le vrnil usluge?

Samo Fakin prav od včeraj ni več vršilec dolžnosti generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Skupščina zavoda ga je, kot je znano, razrešila na njegovo željo, saj se seli v mehkejši fotelj predsednika uprave Thermane Laško. Je pa tudi res, da je pred dobrim letom skoraj 100-odstotna lastnica Thermane postala, saj ni res, pa je, (para)vladna slaba banka (DUTB). Vladni spin doktorji so nas resda prepričevali, da Fakin žal sploh ni našel skupnega jezika z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, še celo huje, naklonjen naj mu ne bi bil niti Cerarjev SMC. Kljub temu pa so na ZZZS tik pred njegovim odhodom utegnili pripraviti še predlog, v skladu s katerim bi po novem tudi hormonsko zaščito pred neželeno nosečnostjo umestili v sklop vladnih varčevalnih ukrepov. Nejeverni Tomaži z razlogom sumijo, da gre najbrž za tihi dogovor med Fakinom na eni strani ter premierjem dr. Mirom Cerarjem oziroma ministrico Kolar Celarčevo na drugi. Za še zadnjo Fakinovo politično uslugo vrhu zdajšnje vlade. Kako, če pa mu v SMC menda niso naklonjeni? No, ja. 

 

Deli s prijatelji