NOVELA

Vlada bi iz omrežja RTV vrgla POP TV in druge komercialne programe

Objavljeno 01. marec 2012 10.42 | Posodobljeno 01. marec 2012 10.42 | Piše: P. J., STA

Norveški Norkring želi oditi, saj na njegovem multipleksu ni dovolj kanalov.

Minister Žiga Turk je ponosen.

LJUBLJANA – Nekdanji šolski in visokošolski minister Igor Lukšič meni, da bi bilo predlagano novelo zakona o digitalni radiodifuziji, ki jo je vlada v sredo posredovala v DZ, nujno poslati v presojo ustavnemu sodišču. »To bodo nedvomno radijske in televizijske postaje tudi storile, saj po moji oceni nasprotuje 74. členu ustave,« je dodal.

Lukšič se upira

V omrežju, ki ga upravlja RTV, so vsi trije programi nacionalne televizije, POP TV, Kanal A, Pink Si in Primorka, Vaš kanal ali RTS.

»Nemogoče je, da z zakonom predpišete vsem nejavnim televizijam, da gredo samo na en multipleks, ker je to vzpostavljanje monopola z zakonom,« je pojasnil nekdanji minister v Pahorjevi vladi, ki se je s tem odzval na sredino potezo vlade.

Vlada je v sredo sprejela predlog novele zakona o digitalni radiodifuziji, s katerim želi doseči, da RTV Slovenija (RTVS) v svojem omrežju digitalne prizemne televizije ne bo več gostila tudi komercialnih programov. Prav to je namreč povzročilo napoved odhoda norveškega Norkringa, upravljalca drugega, komercialnega omrežja.

Pripravljene spremembe pozabljene

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je ob tem dejal, da so strokovnjaki na direktoratu za informacijsko družbo spremembe zakona pripravili že pred časom, a da so njegovi predhodniki stvar očitno dali v predal.

V omrežju, ki ga upravlja Norkirin, gostuje samo TV 3. Kot je znano, je konec februarja nehal oddajati. To pomeni, da je multipleks popolnoma prazen.

»Formalno vlada tega ni poslala v DZ, ker ni imela več večine v DZ. Vsebinsko pa gre za rešitev, ki je za Slovenijo škodljiva in ne rešuje problema,« odgovarja Lukšič in dodaja, da je v tem primeru vredno pogledati zadevo tudi z očmi protikorupcijske komisije.

Rešitev problema sicer vidi v razpisu dodatnih multipleksov v skladu s slovensko strategijo, »da se izkoristi možnosti oddajnikov in zvez pri javni RTV in tako omogoči simultana rešitev vseh odprtih problemov, ne pa samo enega od v proces vključenih podjetij«.
 

Deli s prijatelji