PRVAKI

»Vlada Andreja Vizjaka je znanstvena fantastika«

Objavljeno 14. januar 2013 15.12 | Posodobljeno 14. januar 2013 15.12 | Piše: T. L., STA

Kolegij pri premierju je po zagotovilih ministrov potekal brez razprave o politični krizi.

Andrej Vizjak se ne vidi na položaju predsednika vlade.

LJUBLJANA – Današnji kolegij predsednika vlade Janeza Janše je po zagotovilih ministrov minil brez razprave o politični krizi. Prvak Desusa Karl Erjavec je sicer pred prihodom na kolegij napovedal, da bo premierja seznanil o današnjem zasedanju izvršnega odbora stranke, obstoj koalicije pa je, pravi, odvisen tudi od tega, kako Janša vidi njeno prihodnost. 

Nekateri ministri so se zadržali

Redni kolegij se je sicer danes končal precej hitro, pri premierju pa so se zadržali nekateri ministri, med drugim Erjavec, prvak SLS Radovan Žerjav in minister iz vrst DL Janez Šušteršič.

Ministri so sicer po koncu zatrjevali, da je šlo za povsem običajen kolegij in da so se pogovarjali o naslednji seji vlade. Na vprašanje, ali ima to sploh smisel, saj je pod vprašajem obstoj koalicije, je Šušteršič dejal, da se bo politična kriza tako ali drugače razrešila, a to ne pomeni, da morajo medtem sedeti na zapečku in ne opravljati svojega dela.

Kaj pravi Janša?

»Za zdaj gre še za scenarij zapleta oziroma grmadenja krize. Ta se je pripravljal dlje časa, ima pa tudi več akterjev, kot se kaže na prvi pogled. V naslednjih dneh lahko sledi še več presenečenj, odvisno od tega, koga bodo vse še vpoklicali in uporabili ali bili pripravljeni razkriti,« na vprašanje Reporterja o razpletu politične krize odgovarja premier Janez Janša. »Razplet pa bo kot vedno v podobnih resnih situacijah doslej v Sloveniji odvisen od tega, koliko poguma so tisti, ki jim je za normalizacijo razmer v Sloveniji, pripravljeni vložiti v prizadevanje, da države popolnoma ne ukradejo. In od tega, koliko bo teh pogumnih«, še dodaja Janša.

Erjavec: Blizu konec vlade, politične krize ne želi

Predsednik Desusa Erjavec pa meni, da smo blizu konca vlade, vendar dodaja, da je treba še počakati. »Videti moram, kaj bo na seji izvršnega odbora stranke in kaj bo zdajle povedal premier,« je poudaril Erjavec pred prihodom na kolegij. Ponovil je, da nadaljevanje dela koalicije ni odvisno od Desusa in tudi te politične krize ni povzročil Desus, ampak poročilo Komisije za preprečevanje korupcije in to, da predsednika največjih parlamentarnih strank ne odstopita.

Ob tem je dodal, da si v stranki ne želijo politične krize, ampak si želijo, da bi jo čim prej premagali. K temu bi po njegovem mnenju gotovo pripomogel odstop premierja Janeza Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića. »Ni Desus tisti, ki bo odigral odločilno vlogo. Premier je tisti, ki mora povedati, kako vidi prihodnost,« je bil jasen Erjavec.

Vizjak ostaja minister v vladi Janeza Janše

Na vladi je bil danes tudi minister za delo Andrej Vizjak, ki se ga je v zadnjih dneh omenjalo kot mogočega novega premierja, če bi Janša odstopil. A Vizjak je novinarjem ob odhodu z vlade dejal, da je vlada Andreja Vizjaka znanstvena fantastika. Kot je dejal, je minister v vladi Janeza Janše. »V to ekipo sem vstopil in tega ne nameravam menjati,« je zatrdil.

Novakova raje k Pahorju

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa k Janši sicer ni prišla, saj se je sestala s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Po sestanku je, kot poročajo mediji, novinarjem dejala, da je bil pogovor zaupne narave. »Izmenjala sva mnenja, kaj stranka misli o prihodnosti koalicije. Nič konkretnega ne morem povedati, saj bodo o tem odločali organi stranke,« je dejala Novakova. Danes ob 17. uri bo namreč zasedal svet NSi.

Pahor se te dni posvetuje z vsemi parlamentarnimi strankami predvsem o možnostih, ki bodo na voljo, če vlada pade.

Kljub krizi Janša v tujino

Premier Janša v torek skupaj z veččlansko gospodarsko delegacijo in v spremstvu gospodarskega ministra Radovana Žerjava kljub vladni krizi potuje na dvodnevni obisk v z nafto in s plinom bogati Azerbajdžan.

 

Deli s prijatelji