NA KOŽO

Vizjakovih top 10

Objavljeno 29. marec 2012 00.11 | Posodobljeno 29. marec 2012 00.12 | Piše: Milena Kalacun Lapajne

Če bi znali voditi podjetja, danes ne bi bili v močvari brezupa.

Milena Kalacun Lapajne. Foto: S. N.

Proučujem Vizjakove predloge, ki jih je dal na mizo in s katerimi rešuje javne finance oziroma si želi zagotoviti stabilizacijo javnofinančne porabe. Čudovito, da se minister za delo trudi in koplje po že tako oskubeni in osiromašeni mošnji, a bojim se, da so ti ukrepi le tek na kratke proge. Pa pojdimo lepo po vrsti. Skrajšanje dobe prejemanja nadomestila za brezposelne na 18 mesecev in sekanje regresa upokojencem vodita v še večje razslojevanje, bedo in agonijo, zaradi katerih bo dodatno obremenjen zdravstveni sistem, ker bo še več depresivnih, apatičnih in samomorilskih Slovencev.

Oprostite, ampak zdravstvena blagajna resnično poka po šivih. Povečanje obdavčitve študentskega dela na 25 odstotkov udari državljana prihodnosti, ki se kljub intelektualnemu potencialu, na katerem naj bi temeljil razvoj države, že tako komaj prebija med študijem, delom in preživetjem samega sebe. Ker študent tako postaja večji strošek za delodajalca, bo težje prišel do dela in bo imel bistveno manj izkušenj, te pa bi ob prvi redni zaposlitvi krvavo potreboval.

Darilo ob rojstvu otroka samo za tiste, ki imajo manj kot 64 odstotkov povprečne neto plače na družinskega člana, ni v realnih mejah, ker je večina mladih obremenjena s stanovanjskimi krediti, katerih zneski marsikje presegajo povprečno bruto plačo. Gospod Vizjak zagotovo na drugi strani ne bo poskrbel za stanovanja, dostopna mladim družinam, na že tako zakrčenem trgu nepremičnin. Dodatne omejitve otroških dodatkov in omejitev dodatkov na velike družine gresta spet na račun tistih, ki bodo zaradi tega otroka poslali na kakšen izlet manj ali ga izpisali iz krožka, ki mu pomaga pri razvoju malih sivih celic.

Še nekaj jih je, a je škoda besed, ker ne rešujejo problema, s katerim se bodemo že vrsto let. Spoštovani ministri, obstajajo boljši predlogi. Znižajte davke za podjetnike in tiste, ki radi delajo in znajo ustvarjati dodano vrednost. Omogočite gospodarsko konkurenčno okolje, zaščitite dobre slovenske proizvode in prodajte tista podjetja, ki jih, žal, ne znamo ali pa nočemo voditi. Če bi jih znali, danes ne bi bili v močvari brezupa, brezposelnosti, stečajev in ne bi hodili po robu propada. Pokažite, zakaj ste vzeli vajeti v svoje roke, da vidimo, ali res zmorete in znate. 

Deli s prijatelji