DOGOVORJENO

Vizjak zagotovil, da bodo veterani osamosvojitve odvzeti delež pokojnin dobili nazaj

Objavljeno 02. julij 2012 23.55 | Posodobljeno 02. julij 2012 23.58 | Piše: M. U., STA

Predlaga, naj predsedniki koalicijskih strank še enkrat preverijo merila za zniževanje pokojnin.

Andrej Vizjak je na čelu vladne pogajalske skupine.

LJUBLJANA – Vsi veterani, ki so bili aktivni v vojni za Slovenijo, bodo ostali izvzeti iz zniževanja pokojnin, je po srečanju s predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever zatrdil minister za delo Andrej Vizjak. Kot je pojasnil, bodo tisti, ki so jim pri izračunu delež pokojnine odvzeli, tega dobili povrnjenega.

Iz nižanja pokojnin izvzeti tudi tisti, ki so bili v JLA

Kot določa zakon, so pripadniki teritorialne obrambe in policijski vojni veterani iz zniževanja pokojnin izvzeti. A če pokojnino prejemajo tudi na podlagi katerega drugega predpisa, denimo zakona o policiji, ali so bili pred letom 1991 v aktivni službi JLA, so jim na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ta del pokojnine vseeno znižali. Predstavniki policijskih veteranskih društev in minister Vizjak so se na današnjem sestanku uskladili, in kot zatrjuje Vizjak, bodo iz nižanja pokojnin izvzeti tudi tisti, ki so bili kadar koli v JLA in so bili v času vojne za Slovenijo v stalni sestavi teritorialne obrambe in policije.

Posameznik bo sicer zdaj moral vložiti ugovor na izračun pokojnine in priložiti dokazila o priznanju statusa vojnega veterana, ki ga v skladu z omenjenih zakonom izključuje iz znižanja pokojnin. Kot trdi Vizjak, jim bo Zpiz odvzeti delež pokojnin povrnil v čim krajšem času.

Napake tudi pri drugih skupinah upokojencev

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je na TV Slovenija povedal, da so se nekatere napake zgodile tudi pri drugih skupinah upokojencev. Pri tem je izpostavil tiste, ki so delali v Sloveniji za podjetje, ki je imelo sedež zunaj Slovenije, denimo v Beogradu. »Za take smo takrat sprejeli zakon, ki naj bi izenačil vse upokojence ne glede na to, kje je imelo podjetje sedež,« je dejal. Zato je, kot je dodal, predsedniku vlade predlagal sestanek predsednikov koalicije, na katerem bodo »še enkrat preverili, po kakšnih merilih se znižujejo pokojnine«.

Deli s prijatelji