POGAJANJA

Vizjak in Štrukelj upata na moč tihe diplomacije

Objavljeno 05. maj 2012 15.29 | Posodobljeno 05. maj 2012 15.29 | Piše: T. L., STA

Danes uradnih pogajanj sicer ni, utegnejo pa se nadaljevati v ponedeljek.

Poslanca SDS zanima kdaj bo Slovenija prejela evropska sredstva.

LJUBLJANA – Vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak in vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj se po poročanju Radia Slovenija tudi danes usklajujeta o morebitnem dogovoru o varčevalnih ukrepih. Kot je pojasnil Vizjak, danes uradnih pogajanj ni, utegnejo pa se nadaljevati v ponedeljek.

Vizjak je ponovil, da bo vladna koalicija predloge in stališča sindikatov ter potek pogajanj obravnavala v nedeljo zvečer, na podlagi srečanja pa se utegnejo v ponedeljek dopoldne nadaljevati tudi uradna pogajanja vlade in stavkajočih sindikatov.

Usklajujejo se tudi sindikati

Štrukelj je le potrdil, da poteka tiha diplomacija. Po besedah generalnega sekretarja Pergama Jakoba Počivavška pa tudi med sindikati potekajo usklajevanja o nadaljnjih korakih in o tem, kdaj se bo znova sestala koordinacija.

Tudi petkova pogajanja namreč niso prinesla dogovora, saj je koordinacija zavrnila zadnji vladni predlog. Ta predvideva devetodstotno znižanje plač v javnem sektorju, s 1. junijem znižanje premij dodatnega pokojninskega zavarovanja za 50 odstotkov in izločitev predlogov o standardih in normativih iz zakona o uravnoteženju javnih financ.

Na razpolago le malo časa

Pred nedeljskim koalicijskim vrhom je le še malo časa za sklenitev dogovora. V ponedeljek se namreč izteče rok za vložitev dopolnil k zakonu o uravnoteženju javnih financ, ki ga bo na popoldanski seji obravnaval odbor državnega zbora za finance. Državni zbor pa naj bi varčevalne ukrepe in rebalans letošnjega državnega proračuna obravnaval na izredni seji, ki bo predvidoma v četrtek.

Štrukelj je sicer že napovedal, da bodo pozvali poslance, naj zakona o uravnoteženju javnih financ ne podprejo tudi zaradi decembrskega dogovora s poslanskimi skupinami z izjemo SDS, da poslanci ne bodo podprli zakonov, ki ne bodo usklajeni s socialnimi partnerji. Sindikati napovedujejo referendumsko pobudo o zakonu, ki po njihovem mnenju posega v njihove ustavne pravice in tudi pravice iz kolektivnih pogodb.
 

Deli s prijatelji