POGAJANJA

Vizjak: Štrukelj po nepotrebnem dramatizira

Objavljeno 26. april 2012 14.29 | Posodobljeno 26. april 2012 14.29 | Piše: P. J.

Pravijo, da si ne ustvarjajo iluzij, da se bodo lahko dogovorili z vsemi sindikati.

Andrej Vizjak naj bi pogajanja zapustil že ob 18. uri.

LJUBLJANA – Vlada je sprejela program stabilnosti, poslala pa ga je tudi kolegom v Evropo, je po 12. seji vlade povedal finančni minister Janez Šušteršič. Glavni cilji so, da se primanjkljaj zniža pod tri odstotke BDP. Andrej Vizjak je optimističen zaradi včerajšnjega sestanka pri predsedniku vlade. 

Upanje ostaja

»Načrtujemo, da bo proračunski primanjkljaj to leto pod 3 odstotki, drugo leto pa tolikšen tudi celotni primanjkljaj. Drugi cilj je, da javne finance uravnovesimo do leta 2015. Do leta 2015 po zadnjih napovedih Umarja gospodarstvo še ne bo na trdnih temeljih, če bodo ukrepi uspešni, pričakujemo, da primanjkljaja takrat ne bo več. Tretji ukrepi so na področju javnega sektorja.« Šuštaršič je povedal, da k dokapitalizaciji banke NLB vabijo zasebne investitorje. Obravnavo tega programa pričakujejo v naslednjih mesecih.

Anže Logar je dejal, da je ta zakon odvisen tudi od uravnoteženja javnih financ. Vizjak pravi, da so se pogajali z različnimi pogajalci zato, da dosežejo čim širši konsenz, z zadnjim približevalnim predlogom stavkovnega odbora (8-odstotno znižanje plač in odprava plačnih nesorazmerij) je zadovoljnejši. »To je pravi signal za nadaljnja pogajanja. Tu ocenjujemo, da se bomo v prihodnjem tednu lahko dogovorili. Upanje po včerajšnjem sestanku obstaja.« 

Vizjak pravi, da je sreda ali četrtek končni rok za pogovore.

 

Štrukelj ne popušča niti za milimeter

Nekoliko bolj zadržani so pri drugi podskupini, s katero se dogovarjajo na področju normativov in šolstva. »Tu je bolj malo upanja oziroma ga skoraj ni. Turk predlaga različne ukrepe, vendar na nasprotni strani ni popuščanja niti za milimeter. Na tem področju je malo manj veselja in upanja.« Kar zadeva tretja skupino, ki naj bi se pogajala o socialnih ukrepih, pa je minister razočaran, saj da se ne pogaja tako, kot je bilo dogovorjeno pred stavko. »Dogovorjeno je bilo, da Štrukelj predlaga, kdo in kdaj se bo o tej tematiki pogajal z nami. Malo sem bil šokiran, ko sem ugotovil, da je stavkajočim samo za plače in za normative.« Vseeno pa ostaja Vizjak optimističen tudi glede tega področja.

»Na včerajšnjem sestanku je bila izražena velika mera pripravljenosti, edina izjema je bil Branimir Štrukelj, ki daje občutek, da se z njim ne bo mogoče dogovoriti.« Vizjak meni, da je na področju normativov in standardov vse manj časa in da stopnje soglasja ne bo mogoče doseči. »Ne delamo si iluzij, da je z vsemi mogoč sporazum. Nekateri so res zelo togi, ob tako pomembnih temah smo že zadovoljni, če nam bo uspelo doseči dogovor z vsaj nekaterimi sindikati.«

Včeraj smo bili jasni, da mora biti vlada pripravljena oblikovati ukrepe tako, da bo dobila referendum. Vizjak pravi, da bi ob morebitnem referendumu kompenzirali z ukrepi, glede katerih je več soglasja, in s tistimi, ki so manj priljubljeni v javnosti. »Nikakor pa ne govorimo o takšnih posegih, kot jih je omenil Štrukelj,« meni Vizjak.

 

 

Deli s prijatelji