RAZOČARANJE

Vizjak: Sindikati so se pogajali s figo v žepu

Objavljeno 05. maj 2012 00.01 | Posodobljeno 04. maj 2012 23.59 | Piše: Mo. S., STA

Nadaljevanje pogajanj s sindikati se mu ne zdi smiselno.

Andrej Vizjak.

LJUBLJANA – Odločitev koordinacije stavkovnih odborov javnega sektorja, ki je zavrnila zadnji vladni predlog, po mnenju vodje vladne pogajalske skupine Andreja Vizjaka kaže, da so se sindikati ves čas pogajali s figo v žepu.

Vlada si iskreno želi dogovora s socialnimi partnerji, zato je ves čas pripravljala približevalne predloge, tudi današnjega, ki je bil po Vizjakovih besedah odločilen. Spomnil je, da je vladna stran sindikalni predlagala, naj popusti pri plačah na račun umika določb o normativih in standardih v šolstvu iz zakona o uravnoteženju javnih financ.

S figo v žepu

»Sindikati so tudi to vehementno zavrnili, kar pomeni, da so se dejansko vseskozi pogajali s figo v žepu,« ocenjuje Vizjak. Sindikati tako po njegovih besedah niso bili pripravljeni popustiti, pogajali pa so se bolj ali manj zaradi pogajanj samih, ne pa zato, da bi na koncu res prišli do nekaterih javnofinančnih učinkov.

Poudaril je, da je bil zadnji sindikalni predlog v primerjavi s prvotnim vladnim v razmerju 1 : 20. Če bi torej vlada nanj pristala, to pravzaprav ne bi bistveno prispevalo k uravnoteženju javnih financ. To pa za vlado ni sprejemljivo, je dodal.

Nenaklonjen sobotnemu sestanku

Glede predvidevanja sindikatov, da bi se v soboto lahko še srečali z vladnimi predstavniki, Vizjak pravi, da v tem ne vidi smisla. Vlada bi se sicer pogajala o vsakem konstruktivnem predlogu, da bi se na pogajanjih »le gledali«, pa je po njegovih besedah neproduktivno in neučinkovito.

Nejasna usoda pogajanj

Kakšna bo nadaljnja usoda varčevalnih ukrepov, minister ne želi napovedovati, saj se bo o tem, pri katerih predlogih bodo vztrajali, v nedeljo na sestanku pri premierju Janezu Janši dogovorila koalicija.

Deli s prijatelji