MINISTER

Vizjak pokojninsko reformo napoveduje za leto 2013

Objavljeno 18. junij 2012 23.00 | Posodobljeno 18. junij 2012 23.03 | Piše: Mo. S., STA

Andrej Vizjak se je sestal s predstavniki Združenja delodajalcev Slovenije.

Po sestanku.

LJUBLJANA – Potekala je prva seja upravnega odbora Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS), na kateri so z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Andrejem Vizjakom spregovorili o aktualnih temah, kot je usklajevanje socialnega sporazuma 2012–2016 in priprava nove delovnopravne zakonodaje.

Konkretnih rešitev ni predstavil, je pa povedal, da so pripravili izhodišča za spremembe zakona o delovnih razmerjih z zelo konkretnimi rešitvami, ki pa še niso pretopljene v zakonski tekst. »V najkrajšem času, tednu dni do 14 dni, bomo začeli predstavljati ta izhodišča čisto formalno socialnim partnerjem,« je napovedal.

Glede časovnice pri delovnopravni zakonodaji je dejal, da želijo glede uskladitve izhodišč zelo veliko narediti še pred poletnimi počitnicami, nato pa do jeseni pripraviti sam zakon. »Vmes bodo vedno in znova potekala usklajevanja s socialnimi partnerji na različnih ravneh pri iskanju kompromisnih rešitev,« je dejal.

Pokojninska reforma naslednje leto?

Predstavil je tudi poglede na spremembo pokojninske zakonodaje, in sicer je po njegovem najboljše nadaljevati na usklajenih točkah zakona, ki je padel na referendumu, in poskusiti najti rešitve za tista vprašanja, ki so ostala neusklajena. Po njegovem bi pokojninsko reformo lahko 'spravili pod streho' pred koncem naslednjega leta, ocenjuje pa, da je na mizi dobro imeti obe zadevi hkrati, torej zakon o delovnih razmerjih in pokojninsko reformo. »Vsaj v temeljnih rešitvah. Več stvari je na mizi, lažje katero zapreš,« je dejal.

»Prvi vtisi so dobri in ocenjujemo, da bi lahko imeli do začetka julija narejeno dobro podlago za socialni sporazum,« pa je povedal v zvezi s socialnim sporazumom. Glede na različne teme pričakujejo tudi različne zaplete, med težja področja spada šolstvo. Nakazal je tudi strateške spremembe, ki so sicer vpisane v vladnem osnutku novega socialnega sporazuma; gre za zmanjševanje segmentacije na trgu dela, vpeljavo nekaterih fleksibilnih oblik zaposlovanja, postopke zaposlovanje in odpuščanja, odpravninski sklad ...

Delodajalci želijo imeti takšno delovnopravno zakonodajo, ki bo primerljiva tistim v državah, s katerimi konkurirajo na trgih. Želijo si, da se delovnopravna zakonodaja odpre kot paket, pri čemer se zavedajo, da ne bodo mogli uresničiti vseh pričakovanj in da bo treba sprejemati kompromise, je pojasnil predsednik ZDS Milan Lukić.

Slovenija ima tudi slabe delavce

Ob tem je kot zgrešeno zavrnil »mnenje, da želimo skrajšane poti za odpuščanje delavcev kar tako počez«. Tudi za Slovenijo velja, da manjka dobrih delavcev. Takšne želijo privabiti v vseh podjetjih, problem pa je, da obstajajo tudi slabi delavci, zato si želijo hitrejših postopkov za reševanje zadev, je še povedal Lukić.
 

Deli s prijatelji