INTERPELACIJA VLOŽENA

Vizjak: Omerzel je govoril s figo v žepu

Objavljeno 11. december 2013 16.51 | Posodobljeno 11. december 2013 16.53 | Piše: STA, P. J.

Poslanski skupini SDS in NSi sta vložili interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo in prostor.

Andrej Vizjak.

LJUBLJANA – Poslanci SDS so s poslanci NSi vložili interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela. Poslanec SDS Andrej Vizjak ter poslanka in predsednica NSi Ljudmila Novak sta pred vložitvijo opozorila, da bi se moral Omerzel ob prevzemu ministrske funkcije odločiti, ali bo podjetnik ali minister. Odločil pa se je za oboje.

Zavajal je javnost

Pod interpelacijo zoper Omerzela se je podpisalo 30 poslancev SDS in NSi, podpis pa je prispeval tudi neodvisni poslanec Ivan Vogrin. Vlagatelji interpelacije so očitke strnili v šestih točkah, čeprav je po Vizjakovih besedah razlogov za ministrov odstop še več.

V interpelaciji SDS in NSi Omerzelu očitata kršitev zakona o integriteti, ker ni prijavil svoje družbe Lastinski inženiring Komisiji za preprečevanje korupcije. Tega ni storil ne kot funkcionar ne kot lastnik, opozarjajo vlagatelji interpelacije. Po njihovem prepričanju bi morala biti Omerzelova družba tudi uvrščena na seznam družb, za katere veljajo omejitve poslovanja z državo, a se to ni zgodilo. Očitajo mu tudi zavajanje glede sklepanja novih poslov oziroma opravljanja storitev po prevzemu funkcije ministra za Družbo za avtoceste RS (Dars) prek družbe Lastinski inženiring.

Po Vizjakovih besedah je Omerzel pred nastopom funkcije dal javno zavezo, da obsega poslovanja njegove družbe z državo ne bo povečeval in da ne bo podpisoval novih pogodb. Kot je dejal Vizjak, se je kasneje izkazalo, da je Omerzel govoril s figo v žepu in »večkrat na več kot očiten način zavajal javnost«. Pri tem je Vizjak postregel s podatkom, da je ministrova družba med letoma 2008 in 2011 z Darsom podpisala pet pogodb v skupni okvirni višini 900.000 evrov. Poleg tega je minister zamolčal še en posel z Darsom, je opozoril Vizjak. Po njegovih besedah so namreč mediji razkrili, da Omerzelova družba ne vzdržuje samo cestninske vremenske postaje, temveč tudi sklepa posle v zvezi z merilniki slanosti.

Minister kot lahek plen za različne lobije

V SDS in NSi so se za interpelacijo odločili tudi zato, ker minister že več kot osem mesecev ni objavil javnega postopka za mesto generalnega direktorja republiške geodetske uprave. Omerzelu očitajo tudi stanje na področju avtošol ter da je na razpisu za izbor dobavitelja avtomobilskih registrskih tablic izbral družbo, katere ponudba je bila za sto odstotkov višja od ponudbe konkurenta. Kot je pojasnil Vizjak, je na seznamu očitkov tudi Omerzelovo ignoriranje sklepov državnega zbora v zvezi s projektom Teš 6 in s tem omogočanje nadaljnje dražitve investicije. Po Vizjakovih besedah minister z ignoriranjem opušča aktivnosti v povezavi z zaščito javnega interesa pri projektu Teš 6. Minister Omrzel očitno ne ve, kaj je javna funkcija in jo večkrat pomeša s svojimi poslovnimi interesi, je poudaril Vizjak. Po njegovih besedah je tak minister lahek plen za različne lobije in predstavlja veliko korupcijsko tveganje. Vizjak je tudi izrazil začudenje nad ravnanjem premierke Alenke Bratušek, »ki je dvignila roke od zadeve in ministra poslala v poslanske skupine«.

Po Vizjakovem mnenju je Omerzelovo ravnanje velik problem, zlasti v državi, ki je po vseh kazalnikih korupcije v nezavidljivem položaju. Ob tem meni, da bi tudi koalicijske stranke morale biti zgrožene nad tem in ukrepati. Tudi Novakova je izrazila prepričanje, da je razlogov za ministrov odstop več kot dovolj, zato so poslanci NSi brez težav prispevali svoje podpise. Kot je dejala, jo čudi podpora, ki jo je Omerzel deležen v DL, saj gre za stranko, ki vedno znova poudarja svojo ničelno toleranco do korupcije.

Novakova se vprašuje, ali je Omerzel »tako naiven ali je izgubil ves čut za resnico, odgovornost in pravico ali pa ne ve, kaj pomeni biti eden najvišjih funkcionarjev«. Predsednica NSi tako še vedno pričakuje, da bo minister vendarle spoznal svojo krivdo in sam odstopil. Na novinarsko vprašanje, zakaj SDS in NSi nista povabili k podpisu interpelacije tudi SLS, pa je Vizjak odgovoril, da za to ni nobenega posebnega razloga. Po njegovih besedah so dobrodošli podpisi pod interpelacijo od kogar koli.

Deli s prijatelji