SESTANEK

Vizjak: Minimalna plača višja za 2,7 odstotka

Objavljeno 18. januar 2013 14.25 | Posodobljeno 18. januar 2013 15.44 | Piše: A. L., STA

Po novem bo minimalna plača znašala 783,66 evra bruto.

LJUBLJANA – Minister za delo Andrej Vizjak bo v okviru svojih pristojnosti minimalno plačo dvignil za 2,7 odstotka (usklajena z inflacijo) na 783,66 evra bruto (zdaj znaša nekaj več kot 763 evrov). Delodajalci so proti temu ukrepu.

Vizjak ni želel višje plače

Minister za delo Andrej Vizjak je danes na seji ekonomsko-socialnega sveta (ESS) zaradi slabega gospodarskega položaja predlagal spremembo zakona o minimalni plači, tako da se ta letos ne bi uskladila z rastjo cen življenjskih potrebščin. Delodajalci so ta predlog podprli, sindikati pa so ga ostro zavrnili. Minimalna plača se bo zato le zvišala. Vizjak je na novinarski konferenci po seji ESS v Ljubljani izpostavil opozorila Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) in delodajalcev, da bo zvišanje minimalne plače negativno vplivalo na konkurenčnost slovenskega gospodarstva in na delovna mesta. Ob tem je spomnil, da se minimalna plača v skladu z zakonom vsako leto usklajuje najmanj z višino rasti cen življenjskih potrebščin. Skladno s tem je predlagal, da se ob soglasju socialnih partnerjev ta zakon spremeni, tako da letos uskladitve oziroma zvišanja minimalne plače ne bi bilo.

Tega soglasja zaradi nasprotovanja sindikatov ni bilo, zato bo minimalna plača skladno z zakonom z januarjem višja za 2,7 odstotka in bo znašala 783,66 evra.

Deli s prijatelji