V DZ

Vizjak je vesel, pokojninska reforma gre naprej

Objavljeno 29. november 2012 08.46 | Posodobljeno 29. november 2012 08.46 | Piše: T. L., STA

Morda že danes druga obravnava pokojninske reforme.

Polsanci so pokojninsko reformo vendarle sprejeli.

LJUBLJANA – Državni zbor, ki začenja dvodnevno izredno sejo, se bo morda že danes lotil druge obravnave pokojninske reforme. Vlada želi z njo ustaviti nižanje pokojnin in zagotoviti vzdržnost pokojninske blagajne.

Vizjak: Bistveni elementi reforme sprejeti

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki je v sredo končal drugo obravnavo reforme, jo je za drugo obravnavo na izredni seji pripravil z devetimi glasovi za in nobenim proti.

Minister za delo Andrej Vizjak je v izjavi izrazil veselje, da so »bistvene elemente reforme skoraj soglasno sprejeli«. S socialnimi partnerji je sicer še nekaj odprtih vprašanj, a je prepričan, da bodo v prihodnjih dneh tudi pri še neusklajenih točkah naredili pomemben korak naprej.

Zvišanje za oba spola

Predlog zvišuje upokojitveno starost za oba spola na 65 let, starostno pa se bo mogoče upokojiti tudi s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe. Obdobje za izračun pokojninske osnove se z zdajšnjih 18 podaljšuje na 24 let. Zaradi uvedbe informativnega osebnega računa pa bodo zavarovanci imeli vpogled v podatke o vplačanih prispevkih.

Po vloženih in na odboru sprejetih dopolnilih koalicije se bodo pokojnine v letu 2013 uskladile z rastjo plač, vendar uskladitev ne bo smela preseči 50 milijonov evrov.

Med drugim so odprti še členi o odmernem odstotku in s tem o višini pokojnin ter poklicnih pokojnin, vendar vsaj glede slednjega sindikalna stran meni, da bo kompromisna rešitev mogoča.
 

Deli s prijatelji