DELO

Vizjak išče rešitve za brezposelne

Objavljeno 09. julij 2012 22.45 | Posodobljeno 09. julij 2012 22.47 | Piše: P. J.

Sredstva za finančne spodbude bodo črpali iz evropskega socialnega sklada.

Vodja vladne pogajalske skupine, minister za delo Andrej Vizjak.

LJUBLJANA – V prvi polovici leta 2012 je bilo v primerjavi z istim obdobjem v lanskem letu za 1,3 odstotke manj brezposelnih. Brezposelnost se je od pomladi do konca junija zmanjševala. V primerjavi z junijem v letu 2011 je bila brezposelnost tako nižja za 1,4 odstotke, je na novinarski konferenci dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak.

Manj brezposelnih in manj povpraševanja

Registrirana brezposelnost se že tretji mesec zapored znižuje. Statistike kažejo, da se zmanjšuje struktura brezposelnih mladih do 24. leta in število brezposelnih z najnižjo izobrazbo, število brezposelnih od 25 do 29 let pa se je povečevalo – delež brezposelnih se je povečeval tudi pri tistih od 40 do 49 let. Vizjak je poudaril, da se povečuje tudi delež delovno aktivnih. Aprila se je delež teh v primerjavi z marcem povečal za 2400 oseb.

Vizjak je izpostavil tudi slabšo plat. V zadnjem času se ni povečal delež povpraševanja delodajalcev po novi delavcih. Delodajalci so v tem letu prijavili malo delovnih mest, najmanj v juniju. V primerjavi z lanskim letom je kar 30 odstotkov manj objavljenih delovnih mest. »Na eni strani se zmanjšuje stopnja brezposelnosti, hkrati pa se ustavlja dodatno povpraševanje pri delodajalcih, kar pomeni, da smo na neki način dosegli dno pri zniževanju brezposelnosti.« Vizjak je poudaril, da so prav zato pripravili novi program aktivne politike zaposlovanja, s katerim želijo dodatno spodbuditi delodajalce k zaposlovanju. Minister je izpostavil, da so se najbolj fokusirali na finančne spodbude, zlasti na tiste iz evropskega socialnega sklada. S spodbudami želijo omogočiti nova delovna mesta.

Finančne spodbude za delodajalce

Prvi izmed ukrepov je program usposabljanja brezposelnih oseb na konkretnem delovnem mestu pri konkretnem delodajalcu. 5540 oseb se bo vključilo v ta program, zanj je rezervirano 10 milijonov, po besedah ministra pa naj bi se ta program izvajal letos in prihodnje leto. Drugi ukrep obsega inštitucionalno usposabljanje in priprave na nacionalne poklicne kvalifikacije, cilj pa je zvišanje izobrazbene strukture (v to želijo vključiti 45.000 oseb). Program za zaposlovanje brezposelnih oseb bodo izvajali naslednja tri leta. V tem programu bodo sodelovale težje zaposljive osebe. V okviru teh programov spodbujajo tudi samozaposlovanje.

Novi projekt, ki bo zaživel v sredini julija, spodbuja zaposlovanje mladih. Delodajalce bodo spodbudili s subvencijo do 7250 evrov. S tem ukrepom želijo zaposliti 1240 mladih. Pripravljen bo tudi razpis na področju socialnega varstva, s čimer prav tako želijo spodbuditi iskalce prve zaposlitve. Pri štipendiranju želijo spodbuditi delodajalce k podeljevanju štipendij, s katerimi bi omogočili razvoj kvalificiranega kadra.

Minister si želi, da bi s temi programi bolj zainteresirali delodajalce k zaposlovanju. »Če se ukrepi primejo, bomo lahko te trende ohranili v prihodnje. Vsi skupaj si želimo tudi gospodarsko oživitev in to, da bi ukrepi padli na plodna tla.«

Deli s prijatelji