NADALJEVANJE

Vizjak danes pričakuje parafiranje sporazuma s policisti, jutri pa podpis

Objavljeno 29. maj 2012 09.24 | Posodobljeno 29. maj 2012 09.25 | Piše: S. J., STA

Policijska sindikata in minister za delo Andrej Vizjak bodo danes nadaljevali usklajevanje besedila sporazuma.

Vodja vladne pogajalske skupine, minister za delo Andrej Vizjak.

LJUBLJANA – Vlada se je v ponedeljek opredelila do novih predlogov obeh policijskih sindikatov, danes pa bodo pogledali, ali je možen kompromis glede zahtev policistov. Andrej Vizjak pričakuje, da bodo danes ponovno parafirali besedilo sporazuma.

Podpis bi omogočil uveljavitev varčevalnega sporazuma

V sredo dopoldne naj bi strani potrdili dogovor in ga popoldne tudi podpisali, kar bo omogočilo umik referendumske pobude in uveljavitev varčevalnega zakona – to je možni scenarij, ki ga je po ponedeljkovih pogajanjih predstavil minister.

Nekateri dodatni predlogi policistov so po Vizjakovih besedah za vlado sprejemljivi, nekateri pogojno, nekateri pa niso. Tako bodo današnje nadaljevanje pogajanj namenili iskanju alternativ nekaterim policijskim predlogom.

V predlogu sporazuma je zapisana tudi za vlado najpomembnejša točka, in sicer umik referendumske pobude o zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Dogovor v 25 točkah

V predlogu sporazuma, ki sta ga pogajalski strani parafirali prejšnjo sredo, so se v 25 točkah med drugim dogovorili o izplačilih za delovno uspešnost, o novi sistemizaciji delovnih mest, pa tudi o pogodbah o sindikalnem delu ter umiku referendumske pobude.

Naj spomnimo: policijska sindikata sta 17. maja v državni zbor vložila referendumsko pobudo o omenjenem zakonu, v petek pa je začel teči rok za zbiranje 40.000 podpisov volivcev za razpis referenduma. Pobudnik lahko referendumsko pobudo kadar koli umakne, kar naj bi prvopodpisani Zoran Petrovič, sicer predsednik sindikata policistov, tudi storil, če bodo z vlado podpisali sporazum. V nasprotnem primeru je koalicija napovedala vložitev zahteve za oceno ustavnosti referendumske pobude.

Deli s prijatelji