SREDNJEVEŠKI DAN

Vitezi so se spet priklatili

Objavljeno 04. oktober 2016 11.20 | Posodobljeno 04. oktober 2016 11.21 | Piše: Primož Hieng

V središču Ljubljane so že sedemnajstič pripravili srednjeveški dan.

Po Ljubljani so hodili vitezi, oblečeni v težke kovinske obleke. Foto: Primož Hieng

LJUBLJANA – Minula sobota, sprva oblačna in potem že skoraj poletno sončna in topla, je v zeleni prestolnici Evrope minila v duhu srednjega veka, kjer je vse dišalo po že zdavnaj minulih časih. Mini teater iz Ljubljane je namreč ob pomoči zavoda Turizem Ljubljana in ljubljanske mestne občine že sedemnajstič pripravil Srednjeveški dan.

»Glavnina programa je potekala na Križevniški ulici in na drugih lokacijah v Stari Ljubljani,« je povedal Robert Waltl, direktor Mini teatra ter glavni pobudnik in organizator. »S skupnimi močmi smo znova pripravili zanimiv in pester program, v katerem so letos sodelovali umetniki in ustvarjalci iz Gruzije, Italije, Madžarske, Švice in Slovenije. Prebivalci in obiskovalci Ljubljane so lahko znova navdušeno potovali v preteklost, srednjeveški dan v Ljubljani pa tako postaja in ostaja ena glavnih kulturno-turističnih prireditev v osrednji Sloveniji.«

Organizator je k sodelovanju na srednjeveški tržnici povabil približno 30 obrtnikov, ki so ponudbo izdelkov domače in umetnostne obrti razstavili v Križevniški ulici. Pergerjevi iz Slovenj Gradca so ponujali znamenita lectova srca, ob tem pa še imenitne žele bonbone, ki so izdelani iz naravnih sestavin, med katerimi ima pektin še posebno mesto. Boštjan Perger je bil navdušen nad podobo ljubljanskega srednjega veka, še sam se je oblekel v duhu starih časov.

Iz Šmartnega ob Paki je prišla Bernarda Kovačič, ki se ukvarja z unikatno keramiko. Doma ima atelje Berni, med drugim izdeluje unikatni nakit in okrasne predmete v raku tehniki žganja lončenine. »Ustvarjati iz srca pomeni živeti svoje sanje,« pravi gospa Bernarda.

Z nakitom se ukvarja tudi Klara Arko iz Sodražice, ki je po poklicu slaščičarka, ob delu pa študira na višji šoli, saj si želi postati prava vzgojiteljica za najmlajše. Ima izjemen smisel za oblikovanje nakita, to delo ji je v veliko veselje. Na pomoč ji je priskočila mama Slavka, ki se rada ukvarja s pletenjem.

V starih knjigah lahko vidimo, kakšno pisavo so uporabljali v srednjem veku, danes pa takemu ustvarjanju pravimo kaligrafija. Z njo se ukvarja Damjana Škantar iz Tržiča, ki zna z lepo in staro pisavo napisati unikatna, rokopisno izpisana darila. »Tako nastajajo različna posvetila, listine, diplome, priznanja, voščila in čestitke, razne zahvale in še bi lahko naštevala,« je povedala gospa Damjana, ki pri delu med drugim uporablja stara peresa in tuš.

Unikatna keramika in stapljanje stekla je delo Nade Simončič iz Sevnice, ki je izziv pri oblikovanju našla v idrijski čipki; motive mojstric klekljanja namreč spretno prenaša v glino. Draga in Mitja Perko sta zanimiv par. Gospa Draga se ukvarja z nabiranjem cvetja, ki ga po svojem postopku suši tako, da ohrani naravne barve. Iz tega potem nastajajo zanimive slike, ustvarjalen pa je tudi njen mož, ki izdeluje replike poslikanih kmečkih skrinj iz druge polovice 18. in 19. stoletja. »Nekaj nastaja kot pohištvo, namenjeno dekoraciji in sodobni uporabi, druge stvari so detajli, namenjeni samo dekoraciji ali likovni okrasitvi prostorov,« pravi Mitja. »Iz kakovostnih posnetkov ljudske zapuščine, ki nam vedno bolj kaže naše korenine in pot, po kateri hodimo, pa so začele nastajati slike, ki so moje samostojno delo.«

Kot spomin na nekdanje čase so odprli srednjeveško krčmo, kjer so gostom stregli golaž, zelenjavno mineštro in palačinke, otroci so se lahko igrali v delavnicah društva Sezam. Na srednjeveškem dvorišču Teatra Cizamo so njihovi člani s spretnimi rokami in nogami otroke učili srednjeveških iger.

Prav po srednjeveško so se v šotorih in na stojnicah predstavili člani Kulturno-umetniškega društva Klati vitez z Vesele Gore pri Šentrupertu. Predsednik društva je vitez Janez Kvaternik Kamniški: »Tokrat smo predstavili orožarno, prikazali smo tisk od papirja do knjige in pripravili razstavo slovenskega grboslovja.«

Na Trgu francoske revolucije je potekal viteški turnir srednjeveškega društva Red kraljevega orla, obiskovalci, med katerimi je bilo veliko tujih turistov, pa so uživali še v nastopu plesne skupine Celestina. Nekaj po 11. uri je s Križevniške ulice krenil na pot srednjeveški sprevod po Ljubljani.

Pred magistratom in nekoliko pozneje še na Prešernovem trgu se je predstavila nadvse zanimiva viteška skupina iz Gruzije, s svojim viteškim turnirjem pa so nastopili člani srednjeveškega društva Red kraljevega orla. Dogajanje se je spet preselilo pred Križanke, kjer smo občudovali nastop plesne skupine KUD Klati vitez, srednjeveški dan pa so s spektakularno predstavo sklenili gostje iz Gruzije.

Deli s prijatelji