NEVARNO

Visoki stolpi grozijo hišam in krajanom

Objavljeno 09. februar 2015 17.05 | Posodobljeno 09. februar 2015 17.06 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Digitalizacija radijskega železniškega omrežja še naprej buri duhove.

Če bi se stolp prevrnil, bi verjetno zgrešil hišo za dva metra. In če bi kdo takrat stal na vrtu ... Foto: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – »Vse se je zgodilo zelo na hitro. Po meritvah so začeli kopati jamo, zabetonirali ploščo in zrasel je 35 metrov visok stolp, vsega 10 metrov od naše parcele, 37 metrov od hiše, in to še v neposredni bližini črpalke oziroma rezervoarjev za gorivo, ki so ob železniških tirih,« pravi Blaž Habjan iz Novega mesta, ki seveda ni proti razvoju ali porabi evropskega denarja, a ga moti predvsem to, da država pri takšni naložbi in posegih v okolje v načrtovanje ni vključila občanov na prizadetih območjih. In ljudi, ki imajo v neposredni bližini bazno postajo, je strah tudi, da bodo ti stolpi nekoč postali pribežališče za druge oddajnike.

Že 50 civilnih iniciativ

Slovenske železnice oziroma ministrstvo za infrastrukturo je začelo uvajati digitalno radijsko omrežje (GSM-R), kar posledično pomeni postavitev približno 250 baznih postaj. A naložbo spremljata nezadovoljstvo in strah ljudi za svoje zdravje, saj bodo morali v svoje bivalno okolje sprejeti 35-metrske stolpe, zato so ustanovili že več kot 50 civilnih iniciativ.

»V neposredni bližini antenskih stolpov, to je v razdalji do 100 metrov, živi skoraj tisoč ljudi, v nekaterih primerih so stolpi od hiš oddaljeni le 10 do 15 metrov. Zbrali smo že 5000 podpisov državljanov, ki opozarjajo na nastale probleme. Naložba očitno upošteva le pravice kapitala, ne pa pravice ljudi,« je dejal Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije (ZEG), in dodal, da jim je doslej uspelo doseči prestavitev stolpov v le nekaj primerih, te lahko preštejejo na prste ene roke, brez težav so novo lokacijo našli v le enem primeru, ko so visoko železno konstrukcijo postavili v neposredno bližino prostorov enega najbolj znanih odvetnikov v državi.

Tudi strah pred sevanjem

ZEG je skupaj s Proteusom – okoljskim gibanjem Bela krajina varuhinji človekovih pravic pred dnevi podal pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona o varnosti v železniškem prometu in drugih predpisov, ki temeljijo na tem zakonu, še vedno pa čakajo na odziv Komisije za preprečevanje korupcije in Računskega sodišča, kamor so vložili prijavo suma korupcije in drugih nepravilnosti ter nepregledne porabe projektnega denarja za omenjeni projekt.

Če za navadne smrtnike velja, da morajo že za najmanjšo spremembo parcele ali hiše pridobiti ustrezno dovoljenje, za državo ni tako. Ta si že prilagodi zakonodajo tako, da so postopki lažji, in tako je digitalizacija s postavitvijo visokih stolpov v zakonu opredeljena kot »vzdrževalna dela v javno korist«.

Ljudi, ki so bili prisiljeni sprejeti stolpe v svoje okolje, je strah tudi elektromagnetnega sevanja, a strokovnjaki z Inštituta za neionizirna sevanja in iz Uprave RS za varstvo pred sevanji, ki so za ministrstvo pripravili mnenje o elektromagnetnem sevanju v okolici baznih postaj, jih mirijo, saj so v Sloveniji sevalne obremenitve zaradi baznih postaj, kot so pokazale prve meritve že delujočih stolpov, na človeku dostopnih mestih precej pod zakonsko določenimi mejnimi vrednostmi. Na višini meter nad tlemi sevalne obremenitve dosegajo največ nekaj odstotkov mejnih vrednosti, v povprečju pa so nižje od enega odstotka.

Obšli občine

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo, je bila eden glavnih tehničnih pogojev pri izbiri lokacije baznih postaj ustrezna radijska pokritost železniške proge. In dodajajo, da so vse občine, na ozemlju katerih izvajajo vzdrževalna dela v javno korist, pred izvedbo del seznanili tako z lokacijami baznih postaj kot tudi s projektom GSM-R. »Prvo obvestilo smo občinam posredovali v letu 2010 pred izdelavo dokumentacije, kjer smo opisali projekt uvedbe sistema GSM-R, in jo sočasno zaprosili za izdajo lokacijske informacije. Tretjega junija lani smo jim posredovali podrobnejši opis projekta s prošnjo, naj s projektom seznanijo občane, 8. septembra pa smo jim posredovali še podrobnejše podatke o lokacijah baznih postaj,« pravijo na ministrstvu.

A občine so do takšnih navedb kritične, tudi na mestni občini Novo mesto, kjer bo stalo sedem stolpov in en repetitor. »Mestna občina Novo mesto tako kot druge občine v iskanje mikrolokacij ni bila vključena. V letu 2010 nas je investitor zaprosil za izdajo lokacijske informacije za konkretne lokacije o možnosti gradnje. Izdaja lokacijske informacije, kot že ime pove, je le informacija investitorju, ali na konkretni parceli prostorski akt dopušča gradnjo tovrstnega objekta, nikakor pa ne privolitev občine v to, da se z lokacijami strinja, kot to razume investitor,« poudarja Mojca Tavčar, vodja urada za prostor na mestni občini Novo mesto, in dodaja, da je ministrstvo občino o projektu obvestilo junija lani po prvih zapletih pri izvajanju, javnost pa se je odzvala šele ob prvih gradbenih delih, torej jeseni.

V hiši varni, na vrtu ne

»Glede na to, da se je večji odziv tako občin tudi kot javnosti pojavil šele v fazi izvajanja del, smo predhodne informacije dopolnili s številnimi predstavitvami, sestanki, pisnimi pojasnili in dokumentacijo, objavljeno na spletni strani ministrstva. Hkrati strokovno preverjamo vse pobude in predloge lokalnih skupnosti in civilnih iniciativ ter jih poskušamo v največji možni meri uskladiti,« so zatrdili na ministrstvu.

Na mestni občini ugotavljajo, da je na večini lokacij z minimalno optimizacijo koordinat postavitve baznih postaj mogoče bistveno izboljšati sprejemljivost projekta za lastnike sosednjih nepremičnin, zato je občina pozvala ministrstvo za infrastrukturo, da izvajanje projekta zadrži in lastnike zemljišč seznani s tveganji, tudi z možnimi vplivi ob morebitni porušitvi anten.

Tega se boji tudi Habjan, čeprav so mu z ministrstva v dopisu zagotovili, da je »stolp od stanovanjskega objekta odmaknjen približno 37 metrov in v primeru porušitve ni grožnja ne za hišo ne druge železniške infrastrukturne objekte«. Pripomnimo lahko, da grožnje ne bo, če na vrtu ne bo stal kdo od domačih. Nenaseljenega in dostopnega prostora, kjer bi lahko stala bazna postaja v tem delu Novega mesta, je precej, pa bi imel stolp občutno manjši vpliv na ljudi, ki živijo v bližini. Če bi le kdo potrkal na vrata prizadetih, preden so sami določili mikrolokacijo, in jih vključil v razpravo. Koliko hude krvi bi bilo prihranjene!

Deli s prijatelji