ODVZETA SREDSTVA

Visokemu šolstvu odvzeli sedem milijonov, rektorji ogorčeni

Objavljeno 10. junij 2014 19.22 | Posodobljeno 10. junij 2014 19.22 | Piše: STA, S. U.

Minister Jernej Pikalo se vprašuje, kaj so prioritete te države: razvijanje vrhunskega znanja oziroma prenos znanja ali nenehno krčenje sredstev in siromašenje naše prihodnosti.

LJUBLJANA – O odvzemu sredstev ministrstvu za izobraževanje se je minister Jernej Pikalo danes pogovarjal z rektorji vseh štirih javnih univerz. Da se sredi leta, ko je pol denarja že porabljenega, vzame sedem milijonov evrov oziroma tri odstotke, je po mnenju Pikala neodgovorno. Rektorji so izrazili ogorčenje in upajo, da jim bo vlada vrnila odvzeta sredstva.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je v izjavi po sestanku poudaril, da bo zaseg sredstev najbolj prizadel visoko šolstvo. Gre za enega tistih delov šolstva, ki je najbolj finančno podhranjen, saj se od leta 2011 zmanjšujejo sredstva za to področje, zato so tudi v predlogu zakona o visokem šolstvu po njegovih navedbah napisali, da mora biti to leto izhodiščno.

Kaj so prioritete te države: da razvija vrhunsko znanje oziroma prenos znanja ali da nenehno krči sredstva in na ta način tudi osiromaši našo prihodnost.

Spomnil je, da se je v preteklih letih ob uvajanju bolonjske reforme obseg programa povečal za 20 odstotkov, sredstva pa so se od leta 2008 povečala največ za 10 odstotkov. »Zato zdaj zeva vsaj 10-odstotna luknja,« je dejal.

Ob tem se moramo po ministrovih besedah vprašati, kaj so prioritete te države: da razvija vrhunsko znanje oziroma prenos znanja ali da nenehno krči sredstva in na ta način tudi osiromaši našo prihodnost. Glede na odvzem sredstev o nekem razvoju in prihodnosti ne moremo več govoriti, je prepričan Pikalo. Omenil je še, da so se v tem mandatu zavzemali za stabilnejše financiranje, a s takimi posegi po njegovih besedah ne moremo več govoriti o kakršni koli stabilnosti.

»S takimi in podobnimi dejanji nalagamo mladi generaciji nesorazmerno breme,« je dejal in dodal, da je bila mlada generacija na celi vrsti področij in primerov že prikrajšana. Meni, da to ni prav in da je naloga ministrstva ne samo vrnitev tega denarja, ampak tudi zagotoviti, da se bodo v bodoče sredstva za visoko šolstvo povečevala.

»Take akcije zamajajo akademsko skupnost in so izjemno škodljive«

Predsednik rektorske konference in rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je dejal, da so rektorji štirih univerz ogorčeni nad tem, kar se je zgodilo prejšnji teden. Ne pomni, da bi s takimi »diverzijami« kdaj bilo visoko šolstvo postavljeno v tak položaj in prikrajšano. »Namesto da bi dosegli stabilno financiranje, se zdaj univerze niti na proračun ne morejo več zanesti,« je pojasnil. Rektorska konferenca bo o tem posebej razpravljala v petek.

Take akcije po mnenju rektorja mariborske univerze Danijela Rebolja zamajajo akademsko skupnost in so izjemno škodljive. Izrazil je upanje, da bo vladi uspelo popraviti nastalo škodo.

Za primorsko univerzo bi tak primanjkljaj po oceni rektorja Dragana Marušiča pomenil, da bi konec leta lahko končali s precejšnjim primanjkljajem. Za rektorja novogoriške univerze Danila Zavrtanika pa je pomembno, da od predstavnikov vlade ni slišal vsebinskih odgovorov, zakaj se denar jemlje prav univerzam kot najbolj razvojno naravnanemu sektorju.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je v četrtek s sklepom prerazporedila 81,5 milijona evrov v proračunsko rezervo, od tega je 80 milijonov evrov vzela ministrstvu za izobraževanje in sredstva za visoko šolstvo zmanjšala za 77,7 milijona evrov. Naslednji dan pa je ministrstvu za izobraževanje vrnila 70 milijonov evrov.

Deli s prijatelji